Тема війни в українській кіносценаристиці. Проблеми і перспективи екранізації слова (добірка авторських рецензій) - Сологуб Анна Євгеніївна (My University, 2024)
Дипломна робота «Тема війни в українській кіносценаристиці. Проблеми і перспективи екранізації слова (добірка авторських рецензій)» присвячена дослідженню розвитку кінематографу в Україні та особливостей сприйняття кінотексту реципієнтами. Актуальність дослідження зумовлена зацікавленістю українським мистецтвом та необхідністю висвітлювати боротьбу України за незалежність. Метою роботи є визначення ролі кіносценарію в українському мистецтві та перспектив його розвитку. У теоретичному розділі розглянуто поняття кінотексту та кінодискурсу, досліджено періоди розвитку українського кінотексту з ХІХ століття й до сьогодення, його провідні теми й здобутки, проаналізовано особливості рецепції «читачем-глядачем». У розділі ІІ вміщено добірку авторських рецензій на українські фільми, пов’язані з темою війни. Розглянуто екранізації літературних творів та сценаріїв, присвячених різним історичним подічм: Першій світовій війні, Холодноярській республіці, Другій світовій війні, сучасній російсько-українськоій війні. Здійснено компаративний аналіз кінострічок та літературних текстів, які стали першоджерелами для створення фільмів. Окрім того, розміщено рецензії на ще не екранізовані сценарії та визначено перспективи їх реалізації.

The diploma work "The Theme of War in Ukrainian Screenwriting. Problems and Prospects of Screenwriting the Word (a collection of author's reviews)" is dedicated to the study of the development of cinema in Ukraine and the peculiarities of the perception of film text by recipients. The relevance of the study is due to the interest in Ukrainian art and the need to cover Ukraine's struggle for independence. The study aims to determine the role of the screenplay in Ukrainian art and the prospects for its development. In the theoretical section, the concepts of film text and film discourse are discussed, the periods of development of Ukrainian film text from the nineteenth century to the present day, its leading themes and achievements are investigated, and the peculiarities of reader-viewer reception are analyzed. Section II contains a collection of the author's reviews of Ukrainian films related to the theme of war. The film adaptations of literary works and scripts dedicated to various historical events are considered: World War I, the Kholodnoyarsk Republic, World War II, and the current Russian-Ukrainian war. The comparative analysis of films and literary texts that became the primary sources for the creation of films is carried out. In addition, reviews of scripts that have not yet been screened are presented and prospects for their implementation are identified.
The Theme of War in Ukrainian Screenwriting. Problems and Prospects of Screenwriting the Word (a collection of author's reviews)
Keywords: історія кіносценаристики; кінодискурс; кінотекст; рецепція сценарію; українські кіномитці й сценаристи; тема війни у мистецтві; візуалізація кінотексту; history of screenwriting; film discourse; film text; screenplay reception; Ukrainian filmmakers and screenwriters; the theme of war in art; visualization of film text