ЩОДО СТРУКТУРИ ПРАВОВІДНОСИН У СФЕРІ АГРОБІЗНЕСУ УКРАЇНИ - Корнієнко, Г. С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article analyzes the peculiarities of legal relations in the sphere of agribusiness on the basis of research on agrarian relations, economic activity (entrepreneurship) and agro-industrial complex. A comprehensive analysis of relations in the field of business in the agricultural sector is given. Their object and subject composition is established, which is narrower than in agrarian-legal relations. It is emphasized that the object of legal relations in the field of agribusiness, the essence of which is expressed through action - different in content and character, is pluralistic in nature, which causes its multilevel and complexity. The subjects of legal relations in the said sphere are agricultural enterprises of various organizational and legal forms (farms, agricultural cooperatives, agricultural joint-stock companies, agricultural limited liability companies, agricultural private enterprises, etc.), as well as those providing agricultural production and production. products (enterprises in the field of information, logistical and logistical support. The same aspect explores the relationship between agribusiness and agro-industrial complex, which are not inherently identical concepts. The basis for their isolation is the orientation of business entities: in the agro-industrial complex - production and marketing, and in agribusiness - marketing.

У статті проаналізовано особливості правовідносин у сфері агробізнесу на основі дослідження власне аграрних відносин, господарської діяльності (підприємництва) та агропромислового комплексу. Надано всебічний аналіз відносин у сфері бізнесу в аграрній галузі. Встановлено їх об’єктний та суб’єктний склад, який є вужчим, ніж у аграрно-правових відносинах. Наголошено, що об’єкт правовідносин у сфері агробізнесу, суть якого виражається через дію – різну за змістом і характером, є плюралістичним за своєю природою, що зумовлює його багаторівневість та складність. Суб’єктами правовідносин у зазначеній сфері виступають сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм (фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські акціонерні товариства, сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю, сільськогосподарські приватні підприємства та інші), а також ті, що забезпечують виробництво та рух виробленої сільськогосподарської продукції (підприємства у сфері інформаційного, матеріально-технічного та логістичного забезпечення. У цьому ж аспекті досліджено співвідношення агробізнесу та агропромислового комплексу, які за своєю сутністю не є тотожними поняттями. В основу їх виокремлення покладено орієнтацію діяльності суб’єктів господарювання: в агропромисловому комплексі – виробничо-збутова, а в агробізнесі – маркетингова.
Keywords: legal relations; subject; object; agribusiness; entrepreneurship; economic activity.; правовідносини; суб’єкт; об’єкт; агробізнес; підприємництво; господарська діяльність.