Change of the Horyn River Basin Water Balance Under a Warmer Climate - Чорноморець, Ю. О.; Лободзінський, О. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Warmer climate caused a large complex of effects that appeared in every link of the global hydrological cycle. In most cases, these changes have a non-linear nature and occur with different intensity in hydrological and meteorological systems. Therefore, it is important to study such processes together, which will allow simultaneous detection of their mutual effects. The water balance method, when all components are calculated in the same dimensions (mm), and then compared with each other, is best suited for solving such a problem. The increase in air temperature by 1,2°C caused significant changes in the overall structure of the Horyn River basin water balance: an increase in the expenditure parts uncertainty for the water balance components for the modern period 1991-2020. The closure error increase occurs mainly due to the cost part and its main component of total evaporation. According to Mali Vykorovychi hydrological gauge notes a decrease in the annual precipitation by 18 mm, river runoff by 21 mm, and an increase in total evaporation by 35 mm in absolute values. In the 1961-1990 according to the calculation of climatic water balance, the moisture accumulation prevailed over its utilization almost in 5 times but now, due to the increase in air temperature, their ratio has almost leveled off. Today river water regime almost moved from the excessively moistened to sufficiently moistened, and there are trends indicating the moisture consumption processes dominance in the basin over its accumulation.

Потепління клімату обумовило великий комплекс наслідків, що проявилися у кожній ланці глобального гідрологічного циклу. У більшості випадків ці зміни мають нелінійний характер та проходять з різною інтенсивністю у гідрологічних та метеорологічних системах. Тому, на нашу думку, дуже важливо вивчати такі процеси разом, що дозволить одночасно виявляти їх взаємні впливи. Для вирішення подібного завдання найкраще підходить метод водного балансу, коли всі складові обчислюються в одних і тих же розмірностях (мм), а потім порівнюються між собою. Зростання температури повітря з періоду 1961-1990 до 1991-2020 рр. на 1.2°C обумовлює значні зміни в загальній структурі водного балансу басейну річки Горинь. В першу чергу це зростання невизначеності у витратних частинах кожного з обчислених водних балансів для сучасного період 1991-2020. Збільшення нев’язки відбувається переважно за рахунок витратної частини й головної її складової сумарного випаровування. Невизначеність підтверджується порушенням однорідності за параметричним критерієм t-test (Критерій Стьюдента) рядів температури та абсолютної вологості повітря. У абсолютних значеннях за даними замикального гідрологічного посту Малі Викоровичі можна простежити зниженням річної суми опадів на 18 мм, річкового стоку води на 21 мм та зростанням сумарного випаровування на 35 мм. Більш чітко локальні прояви глобальних змін клімату можна побачити, якщо оцінювати воднобалансові співвідношення в межах кліматичного балансу. Тут фіксується зміна пропорції накопичення вологи (S) – виснаження/ відновлення (U/R) від 131 мм (S) – 28 мм (U/R) для 1961-1990 рр. до 74 мм (S) 49 мм (U/R) для 1991-2020 рр. Тобто, якщо у період кліматологічної стандартно норми накопичення вологи переважало над її виснаженням майже у 5 разів, то зараз, через зростання температури повітря, їх співвідношення практично вирівнялося. Це призвело до того, що нині водний режим річки із категорії надмірно зволожених може перейти у категорію достатньо зволожених і намічені тенденції свідчать про можливий початок домінування процесів виснаження вологи у басейні над її накопиченням.
Зміна водного балансу басейну річки Горинь в умовах потепління клімату
Keywords: зміни клімату; водний баланс; стік води; річка Горинь; water balance; climate warming; water runoff; the Horyn River