Порівняльний аналіз паводків холодного та теплого періодів року на річках Закарпаття - Бартян, Єгор (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена порівняльному аналізу і оцінці характеристик дощових паводків холодного і теплого періодів на річках Закарпаття. Карпатський регіон є одним з найбільш паводконебезпечних регіонів України. На річках Закарпаття паводки формуються протягом усього року і часто набувають катастрофічного характеру. Закарпаття є одним із найбільш забезпечених водними ресурсами регіонів України, характеризуючись винятково густою мережею річок. А також найбільшу мережу автоматизованого моніторингу стану водних об’єктів в Україні, що важливо при проходженні екстремальних стоку. Дослідження дозволило зробити висновки, що у холодний період формуються більші за величинами стоку дощові паводки: максимальними витратами води, шарами стоку та тривалістю паводків. Отримані результати є важливими для розробки ефективних стратегій управління водними ресурсами регіону.
Keywords: дощові паводки; Закарпаття; узагальнення; теплий і холодний період.