Концептуалізація ментальних категорій в національних лінгвокультурах: контрастивне дослідження - Письменна, Юлія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
Розглянуто універсальні й етноспецифічні особливості мовної репрезентації ментальних категорій в українській, російській, англійській та італійській мовах. Визначено відмінності у змістовому наповненні nomina mentalia, зумовлені специфікою національного характеру та соціокультурних стереотипів етносів.

The thesis is devoted to the research of the universal and ethnic peculiarities of the language representation of the mental categories in the Ukrainian, Russian, English and Italian languages. It is cleared out the distinctive characteristics of the semantics of nomina mentalia, which are determined with the national mentality.
The conceptualization of mental categories in the national languages: the contrastive research
Keywords: концептуалізація; національна ментальність; етнокультурні особливості; conceptualization; national mentality; ethnocultural features