Теорія кельтського походження Русі: семантика ініціаційних трансформацій у шотландському баладному циклі про Тема Ліна та в українському фольклорі - Багратіон-Мухранська, К. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
У статті запропоновано нове обґрунтування теорії кельтського походження Русі. Нові аргументи стверджуються крізь дослідження семантики ритуальних ініціаційних трансформацій у шотландському баладному циклі про Тема Ліна та в українському фольклорі.

Tha article gives new grounding of the "Celtic" theory of Rus’ origin. The new arguments are traced through the semantics of ritual initiations and transformations presented in Scottish Tam Lyn ballady and Ukrainian folklore.
The Celtic theory of Rus’ origin: the semantics of ritual initiations and transformations represented in Scottish Tam Lyn ballady and Ukrainian folklore
Keywords: художній текст; літературна творчість; Україна; Шотландія; кельти; фольклор; історія; ритуальна ініціація; трансформація; literary text; literary creativity; Ukraine; Scotland; Celts; folklore; history; ritual initiation; transformation