Psychological peculiarities of forming a positive of officers of military educational institutions - Беліченко Людмила Олексіївна (My University, 2025)
The primary purpose of forming a positive image of military officers create a targeted impact on the minds of cadets, shaping their education individuals and fostering their professional development as future defenders Motherland. This issue has become especially relevant since the beginning full-scale military operations on the territory of Ukraine. This is due to the after graduating from a military university, most cadets take up positions and subordinate personnel (people they will be responsible they will need to orchestrate to perform combat missions). Graduates – formerly cadets – will be able to cope with this task only if they can create their positive image among their subordinates. Unfortunately, the curricula universities do not include courses on creating a positive image of the Forces and individual officers. In addressing this issue, the emphasis should the officers who teach and educate them. In this way, cadets will be able from their experience that will be useful for their future professional This underscores the relevance of our topic. A thorough analysis of the scientific literature on subject has led following conclusions: -based on the analytical review of the category “image” in various fields of science, the conceptual apparatus was improved, so that in our understand a positive image as a purposefully created image that reflects cultural values, individual psychological characteristics, and managerial the image bearer, is competitive and is formed with the aim of a specific target audience within the framework of current legislation, and the list functions has been expanded to include communicative, informational, emotional, conative, creative, professional, motivational, adaptive, developmental, axiological, psychotherapeutic, identification, and personal self-realization; -international experience in forming the image of officers of the forces contributed to the definition of the following aspects: the main audience for the formation of the image of officers in the leading countries world is not their own personnel, but the country population (influence personnel and support of effective communication is based on leadership development); the image of officers of the leading countries of the world as a consortium of state position on the image of the armed forces and policy of the armed forces themselves; also, based on the international study, proposals were made to address strategic issues of forming the officers of the Armed Forces of Ukraine, namely 1) the use of means, methods techniques of Public Relations technology is proposed, 2) improving the education and acquiring interoperability of the Ukrainian Armed Forces armed forces of NATO member states, 3) awarding ranks only to those combat experience; 4) selecting individuals with natural aptitude and for military service; and 5) ensuring service members are provided with decent salaries, and medical care. -analysis of Ukrainian experience revealed the following features forming the image of officers of the Armed Forces of Ukraine: the image officer, especially in the context of full-scale combat operations, depends on managerial abilities in extreme conditions; the importance of having military education; the image of an officer largely depends on the results collective activities; and officer's ability to instill readiness to follow orders perform combat missions among subordinates; the unit commander critically assess his/her own behavioral model; it is desirable that the image is based on the individual psychological characteristics of the officer; plays a significant role in forming the image of service member; it is recommended to start working on the formation of the image of officers from the cadet formation and improvement of necessary traits for an officer is a holistic consistent process, the key role of which is periodic monitoring, and importantly, self-assessment of the officer himself/herself regarding the level formation of the desired personal traits and professional qualities; -A number of issues were also identified, which were further considered in the research paper: the vast majority of existing scientific focus on forming positive image of the Armed Forces of Ukraine as institution or positive image of future officers currently studying in higher educational institutions; lack of a unified methodology and diagnostic determine the level of positive officer image formation; lack of training specifically designed for this purpose; -Among psychological features of the image formation of officers the military educational institutions are the following: negative image officer can initiate stereotypes, hindering creation of positive image for formation of the officer image largely depends on maturity and intellectual capacity of target audience (if these two components are at a low level, assumed that it will be quite difficult for an officer to form his positive image); series of recommendations from other researchers can form basis programs for image development; age and socio-psychological characteristics of the target audience determine the choice of methods and techniques for positive image of military officers. Such a thorough theoretical analysis allowed for new approach to image, not only focusing on bearers of image but also on target audience. made the empirical part of research quite extensive. It included methodology developed by the author to assess qualitative and quantitative indicators image formation among officers of higher militaryceducational institutions. The results of the ascertaining experiment made it possible to determine individual psychological characteristics of image bearers (officers of higher educational institutions), the target audience (cadets) and present the form of a certain typology (cadets - 5 types, officers - 3 types of management and teaching staff, 4 types of cadet officers). It also allowed us to cadets’ expectations regarding the personal and professionally significant qualities of military officers and their dynamics throughout the entire period of military institution; to determine the structure of the image of military officers, which formed the basis for criteria for assessing its formation; propose a questionnaire for its evaluation. The level of image formation among officers of military higher education institutions across all three categories of respondents was determined average level based on the overall indicator. However, the problematic of the image can be identified as follows: for managerial officers – leadership, rationality in issuing orders, sense of humor, and combat experience; for officers – combat experience; and for course-level officers – tactfulness (politeness), the ability to motivate subordinates, assistance in knowledge, mutual understanding with subordinates, and modern methods resolving service-related issues. Overall, it can be stated that teaching officers the most well-formed image. The additional stage of empirical research dedicated specifically impact of full-scale combat operations on the formation of the image of officers military higher educational institutions, allowed for the observation of changes in cadets’ perceptions of officers who jointly performed combat tasks during the defense of Kyiv. This part of study once again confirmed activities in accomplishing significant tasks, especially under extreme have a positive impact on the formation of officers' image. Based on the results of empirical part of the study, the author proposed training program aimed at forming a positive image of officers in military educational institutions. The main features of the proposed training program follows: 1) the program involved not only image bearers but also representatives target audience; 2) the program can be classified both as a professionally training and as a personal development training; 3) the program emphasizes professional knowledge of its leader but the participants, whose experiences form its foundation; 4) the number of lectures was minimized, primary focus placed on practical activities. The program is based principles of psychological training, namely, the principle of active participation participants; principle of a research approach; principle of objectifying principle of accessibility; principle of partnership-based communication; principle of "here and now"; principle of sincerity and openness; principle of participation; principle of a stable group composition; principle of immersion; principle of confidentiality. The training program was developed based on the nine-stage model by I. Vachkov, which includes 1) defining the topic and purpose of the training representation of the desired outcome; 2) forming the composition of the group; 3) assessing time resources; 4) formulating problem questions; tasks; 6) selecting appropriate methods and psychotechnics; 7) allocating the training program and sessions for each block; 8) creating a scenario training, indicating the purpose of each session and all necessary materials; preparing the training space, equipment, and organizational and logistical for the training. The effectiveness of training program was evaluated using the monitoring method, which involved research diagnostic tools such as observation, testing, interviews, and expert assessment. D. Kyrkpatrick's model was assess its effectiveness. Across all components of this model, the training demonstrated positive results, allowing us to assert its effectiveness.

Метою формування позитивного іміджу офіцерів ВВНЗ є, перш за все, здійснення цілеспрямованого впливу на свідомість курсантів, їх виховання як особистостей, подальшу професійну спрямованість як майбутніх захисників Батьківщини. Особливо це питання стало актуальним з початком ведення широкомасштабних бойових дій на території України. Це обумовлюється тим, що після випуску зі стін військового вишу, більшість курсантів приймають керівні посади, підпорядкований особовий склад (людей за яких вони будуть відповідати, яких їм необхідно буде організувати для виконання бойових завдань). З цим завданням випускники – вчорашні курсанти – зможуть впоратись лише за умови, якщо вони серед своїх підлеглих зможуть створити власний позитивний імідж. Нажаль у навчальних програмах військових вишів відсутні дисципліни щодо формування позитивного іміджу як Збройних Сил, так і окремих офіцерів. При вирішенні цього питання акцент треба робити на офіцерів, які їх навчають та виховують. Таким чином, курсанти зможуть перейняти корисний для своєї подальшої професійної діяльності досвід. Цим й обумовлена актуальність нашої теми. Ґрунтовний аналіз наукової літератури з проблеми, яка розглядається, дозволив зробити наступні висновки: спираючись на аналітичний огляд категорії “імідж” у різних галузях науки був удосконалений понятійний апарат, так під позитивним іміджом у нашій роботі ми розуміємо цілеспрямовано створений образ, який відображає морально-культурні цінності, індивідуально-психологічні особливості, управлінські здібності носія, є конкурентоспроможним та формується з метою конкретного впливу на цільову аудиторію у межах чинного законодавства, а також був розширений перелік функцій іміджу, до яких належать комунікативна, інформаційна, когнітивна, емотивна, конативна, креативна, професійна, мотиваційна, адаптаційна, розвивальна, аксіолгічна, психотерапевтична, ідентифікаційна, особистісної самореалізації; зарубіжний досвід формування іміджу офіцерів збройних сил сприяв визначенню наступних аспектів, так основною цільовою аудиторією для формування іміджу офіцерів у провідних країнах світу є не власний особовий склад, а населення країни (вплив на особовий склад та підтримка ефективної комунікації відбувається на основі розвитку лідерства); імідж офіцерів провідних країн світу формується як консорціум державної позиції щодо іміджу збройних сил та інформаційною політикою самих збройних сил; також на основі вивчення зарубіжного досвіду були надані пропозиції щодо вирішення стратегічних питань формування іміджу офіцерів Збройних Сил України, а саме 1) пропонується використання засобів, методів та прийомів технології Паблік Рилейшнз, 2) підвищення якості освіти та набуття українським військом операційної взаємосумісності зі збройними силами країн - членів НАТО, 3) звання повинні присвоюватись лише за наявності бойового досвіду, 4) проводити відбір людей із природним хистом та мотивацією до військової справи, 5) військовослужбовець повинен бути забезпечений житлом, гідною зарплатою та медичним обслуговуванням; на основі вивчення українського досвіду формування іміджу офіцерів Збройних Сил України були визначені наступні його особливості: імідж офіцера, особливо в умовах ведення повномасштабних бойових дій, залежить від його управлінських здібностей в екстремальних умовах; важливість наявності спеціальної військової освіти; імідж офіцера багато в чому залежить від результатів спільної діяльності всього підрозділу; від іміджу офіцера залежить формування в його особового складу певної установки, яка спрямована на готовність до виконання наказів та бойових завдань; командир підрозділу повинен мати самокритичну оцінку власної моделі поведінки; бажано, щоб створюваний імідж спирався на індивідуально-психологічні особливості офіцера; медіа грають вагому роль у формуванні іміджу військовослужбовців; рекомендовано починати працювати над формуванням іміджу офіцерів ще з курсантських років; формування та вдосконалення необхідних для офіцера рис – це цілісний та послідовних процес, ключова роль під час якого належить періодичному моніторингу, а головне самооцінці самого офіцера щодо рівня сформованості бажаних особистісних рис та професійних якостей; також був визначений ряд проблемних питань, які в подальшому були розглянуті у кваліфікаційній роботі: переважна кількість існуючих наукових досліджень спрямована на формування позитивного іміджу Збройних Сил України як державної інституції або на формування позитивного іміджу майбутніх офіцерів, які зараз проходять навчання у ВВНЗ; відсутність єдиної методики та діагностичного інструментарію для визначення рівня сформованості позитивного іміджу офіцерів; відсутність навчально-тренінгових програм для формування (вдосконалення) іміджу офіцерів (у т. ч. офіцерів ВВНЗ); серед психологічних особливостей формування іміджу офіцерів ВВНЗ визначені: негативний імідж одного офіцера, може запустити механізм формування стереотипності образу і створити проблеми на шляху формування позитивного іміджу інших офіцерів; формування іміджу офіцера багато в чому залежить від цільової аудиторії, а саме зрілості їх особистості та розумових здібностей (якщо ці дві складові знаходяться на низькому рівні, то можна припустити, що офіцеру буде достатньо важко сформувати свій позитивний імідж); серія рекомендацій щодо формування позитивного іміджу офіцерів ВВНЗ, які були розроблені іншими науковцями може лягти в основу кейсів для навчально-тренінгової програми; вікові та соціально-психологічні особливості цільової аудиторії обумовлюють вибір методів та технік формування позитивного іміджу офіцерів ВВНЗ. Такий ґрунтовний теоретичний аналіз дав змогу запропонувати новий підхід у дослідженні іміджу, а саме вивчати особливості не тільки носіїв іміджу, але і цільової аудиторії, у зв’язку з цим емпірична частина дослідження виявилась достатньо об’ємною. В основу емпіричної частини дослідження була покладена розроблена автором методика визначення якісних та кількісних показників для оцінки рівня сформованості позитивного іміджу офіцерів ВВНЗ. Результати констатувального експерименту дали можливість визначити індивідуально-психологічні особливості носіїв іміджу (офіцерів ВВНЗ), цільової аудиторії (курсантів) та представити їх у вигляді певної типології (курсантів – 5 типажів, офіцерів – 3 типажи керівної та викладацької ланки, 4 типажи офіцерів курсової ланки), очікування курсантів щодо особистісних та професійно-важливих якостей офіцерів ВВНЗ та їх динаміку протягом всього терміну навчання у військовому виші; визначити структуру іміджу офіцерів ВВНЗ, яка лягла в основу критеріїв оцінки його сформованості та запропонувати опитувальник щодо його визначення. Рівень сформованості іміджу офіцерів ВВНЗ у всіх трьох категоріях респондентів за загальним показником був визначений на середньому рівні, але серед проблемних складових іміджу можна визначити наступні: офіцери керівної ланки – лідерство, раціональність віддання наказів, почуття гумору, наявність бойового досвіду; офіцери викладацької ланки – наявність бойового досвіду; офіцери курсової ланки – тактовність (ввічливість), вміння мотивувати підлеглих, допомога в засвоєнні знань, взаєморозуміння з підлеглими, сучасні методи вирішення службових питань. Загалом, можна констатувати, що найбільш сформований імідж мають офіцери-викладачі. Додатковий етап емпіричного дослідження, який був присвячений саме впливу широкомасштабних бойових дій на формування іміджу офіцерів ВВНЗ, дав змогу спостерігати позитивні зміни щодо сприйняття курсантами офіцерів, які спільно виконували бойові завдання по обороні м. Києва. Тобто, дана частина дослідження ще раз дала змогу підтвердити, що спільна діяльність по виконанню значущих завдань, а тим паче в екстремальних умовах позитивно впливає на формування іміджу офіцерів. Спираючись на результати емпіричної частини дослідження, автором була запропонована навчально-тренінгова програма щодо формування позитивного іміджу офіцерів ВВНЗ. Серед основних особливостей навчально-тренінгової програми можна визначити наступні: 1) до проходження зазначеної програми залучались не тільки носії іміджу, але і представники цільової аудиторії, 2) запропоновану програму можна віднести як до професійно-орієнтованих тренінгів, так і до тренінгів особистісного розвитку, 3) у програмі акцент робиться не професійих знаннях її керівника, а на учасниках, чий особистий досвід є її основою, 4) кількість лекцій була зведена до мінімуму, а основна увага приділена практичним заняттям. Програма ґрунтується на ключових принципах психологічного тренінгу, а саме: принцип активної участі учасників; принцип дослідницького підходу; принцип об’єктивації поведінки; принцип доступності; принцип партнерського спілкування; принцип “тут і зараз”; принцип щирості та відкритості; принцип добровільної участі; принцип стабільного складу групи; принцип занурення; принцип конфіденційності. Навчально-тренінгова програма була розроблена на основі дев’яти етапної моделі І. Вачкова, яка передбачає 1) визначення теми та мети тренінгу як уявлення про майбутній результат; 2) формування складу тренінгової групи; 3) оцінка часових ресурсів; 4) формулювання проблемних питань; 5) визначення завдань; 6) підбір відповідних методів і психотехнік; 7) виділення блоків тренінгової програми та занять для кожного блоку; 8) створення сценарного плану тренінгу з вказівкою мети кожного заняття та всіх необхідних матеріалів; 9) підготовка тренінгового простору, обладнання та організаційно-побутового забезпечення тренінгу. Перевірка ефективності навчально-тренінгової програми відбувалася за допомогою методу моніторингу, який здійснюється за допомогою дослідницьких діагностичних методів, таких як спостереження, анкетування, тестування, інтерв'ю та експертна оцінка. Під час оцінки ефективності була використана модель Д. Киркпатріка. По всім складовим зазначеної моделі навчально-тренінгова програма отримати позитивний результат, тобто ми можемо стверджувати про її ефективність.
Психологічні особливості формування позитивного іміджу офіцерів вищих військових навчальних закладів
Keywords: імідж офіцера; особистісні якості; позитивний імідж; психічний образ; керівник; психологічні особливості; функції іміджу; іміджмейкер; іміджеві характеристики; професійно-важливі якості; формування іміджу; психологічний портрет; міждисциплінарний феномен; officer image; personal qualities; positive image; mental image; leader; psychological characteristics; image functions; image maker; image characteristics; professionally important qualities; image formation; psychological portrait; interdisciplinary phenomenon