Переклад "Дервенського папірусу" як найдавнішої європейської "книги": між орфіками та софістикою - Туренко, Віталій Едуардович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Представлено вперше з давньогрецької переклад українською "Дервенського папірусу", одного з найбільш ключових збережених текстів, який ідентифікується як такий, що належить до орфічної традиції. Виявлено, що окрім теогонічної, онтологічної картини світу, у ній простежується епістемологічна та етико-антропологічна проблематика. Обґрунтовано тезу про те, що автор давньогрецького тексту вважає невір'я та нерозумність тотожними поняттями, тим самим підкреслюючи, що знання завжди пов'язані з вірою в ши-рокому контексті.

Presented for the first time (from ancient Greek) is the translation into Ukrainian of the "Derveni Papyrus" one of the most crucial surviving texts identified as belonging to the Orphic tradition. It has been discovered that besides the theogonic and ontological worldview, it also traces epistemological and ethico-anthropological issues. The thesis is substantiated that the author of the ancient Greek text considers unbelief and irrationality as synonymous concepts, thereby emphasizing that knowledge is always linked with faith in a broad context.
The "Derveni Papyrus" as the Oldest European 'Book': between Orphism and Sophistic
Keywords: орфіки; філософська папірологія; орфіко-піфагорійська традиція; рання грецька література; "Дервенський папірус"; Orphics; philosophical papyrology; Orphic-Pythagorean tradition; early Greek literature; "Derveni Papyrus"