Peculiarities of Spatio-Temporal Distribution of Ice Deposits by Oblasts in Cases of Its Mass Deposition on the Territory of Ukraine During the Decades 1991-2000, 2001-2010 and 2011-2020 - Пясецька, С. І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022)
The presented work is devoted to establishing the features of spatial and temporal distribution of cases of mass deposition of ice on the territory of Ukraine during some decades 1991-2000, 2001-2010, 2011-2020. The number of such cases by individual months and years of the studied periods and their maximum value were determined. It was found that the largest number of cases of mass spread of ice deposits with more than 20 stations in some decades was up to 5-7 in 1991-2000 and 2001-2010 and 8-12 in 2011-2020, especially in January, November and December . The largest number of cases of mass spread of ice deposits of 30 or more stations on 1 date was 4-5 days, but more often 2-3 days. The duration of periods of mass distribution of ice deposits during the studied decades was mostly 2-3 days, but in some months it can increase to 4-6 days. This is more noticeable in 2001-2010 and 2011-2020. In general, taking into account all cases of mass deposition of ice, they are most often observed in the central (Vinnytsia, Cherkasy, Kirovohrad, Dnipropetrovsk), northern (Kyiv, Chernihiv), northeastern (Kharkiv), eastern (Donetsk) and some southern (Odessa, Kherson) regions. Territorially, cases of mass deposition of ice with more than 30 stations on the 1st date are spread in the areas of the north, northwest, northeast, east and center of the country. In some cases, they are joined by some southern regions – Odessa, Mykolaiv, Kherson. Among the western regions are Volyn, Lviv, Khmelnytsky and Ternopil regions.

Представлена робота присвячена встановленню особливостей просторово-часового розподілу випадків масового відкладення ожеледі на території України протягом окремих десятиріч 1991-2000, 2001-2010, 2011-2020 рр. Розглянуто випадки масового відкладення ожеледі із кількістю станцій в 1 дату більше 20 та більше 30 станцій. Визначено кількість таких випадків по окремих місяцях та роках досліджуваних періодів та їх максимальне значення. Встановлено, що найбільша кількість випадків масового розповсюдження відкладень ожеледі із кількістю більше 20 станцій по окремих десятиріччях була до 5-7 у 1991-2000 та 2001-2010 рр. та 8-12 у 2011-2020 рр. особливо у січні, листопаді та грудні. Найбільша кількість випадків масового розповсюдження відкладень ожеледі 30 та більше станцій в 1 дату становила 4-5 днів, проте частіше 2-3 дні. Тривалість періодів масового розповсюдження відкладень ожеледі протягом досліджуваних десятиріч здебільшого становила 2-3 дні, проте в окремі місяці може зростати до 4-6 днів. Це більш помітно у 2001-2010 та 2011-2020 рр. У цілому з урахуванням усіх випадків масового відкладення ожеледі найбільш часто вони спостерігаються у центральних (Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська), північних (Київська, Чернігівська), північно-східних (Харківська), східних (Донецька) та окремих південних (Одеська, Херсонська) областях. Територіально випадки масового відкладення ожеледі із кількістю більше 30 станцій в 1 дату розповсюджуються на території областей півночі, північного заходу, північного сходу, сходу та центру країни. В окремих випадках до них приєднуються окремі південні області – Одеська, Миколаївська, Херсонська. Серед західних областей можна назвати Волинську, Львівську, Хмельницьку та Тернопільську області.
Особливості просторово-часового розподілу відкладень ожеледі по областях у випадках її масового відкладення на території України протягом десятиріч 1991-2000, 2001-2010 та 2011-2020 рр.
Keywords: відкладення ожеледі; масовий характер відкладення ожеледі; тривалість періодів масового відкладення ожеледі; просторово-часова диференцація масового відкладення ожеледі; ice deposits; mass character of ice deposits; duration of periods of mass ice deposits; spatio-temporal differentiation of mass ice deposits