Топос Єрусалима у поемі "Марія" Т. Шевченка: особливості сакралізації есхатологічної просторової міфологеми міста - Боклах, Д. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Зроблено спробу дослідити просторові координати топосу Єрусалима як універсуму буття на прикладі поеми "Марія" Т. Шевченка, представлено докладну інтерпретацію символів, атрибутики Єрусалима, деталізовано й інтерпретовано локуси міста як частини просторового континууму, з'ясовано, що топос Єрусалима постає сакральною просторовою міфологемою міста, яка має спектр розкриття завдяки улокуванню природних і цивілізаційних елементів міста.

The article investigates spatial coordinates of the topos of Jerusalem as the universum of being on the example of the poem "Maria" by T. Shevchenko. The article presents a detailed interpretation of symbols and attributes of Jerusalem. Locuses of the city are specificated and interpretated as a part of the spatial continuum of the city. The article explains that the topos of Jerusalem is a sacred spatial mythologeme of the city, which has a wide range of disclosure due to the location of natural and civilizational elements of the city.
The Topos of Jerusalem in the Poem "Maria" by T. Shevchenko: Peculiarities of Sacralization of the City's Eschatological Space Mythologeme
Keywords: топос міста; локуси міста; просторова міфологема; сакральний топос; есхатологічна модель; city topos; city losuses; spatial mythologeme; sacred topos; eschatological model