Покликання та доля: до 75-річчя від дня народження Андрія Володимировича Манджоса - Александров, О.; Ізотова, Ірина Юліанівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
У листопаді 2017 р. виповнилося б 75 років від дня народження доктора фізико-математичних наук А. В. Манджоса (1942–1997), лідера Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка із застосувань загальної теорії відносності в астрономії, досліджень гравітаційного лінзування, поширення електромагнітного випромінювання у гравітаційних полях, анізотропії орієнтацій галактик. А. В. Манджос зробив вагомий внесок у становлення й розвиток досліджень із загальної теорії відносності та релятивістської астрофізики в Україні. Стисло наведено відомості про життєвий шлях і наукові дослідження знаного вченого А. В. Манджоса.

In November, 2017 we commemorate the 75th anniversary of the birthday of A.V. Mandzhos (1942 – 1997). Doctor of Science A.V. Mandzhos was a leader of the Astronomical observatory of the Taras Shevchenko National University of Kyiv on the application of the effects of the General Relativity in astronomy and studies of the gravitational lensing, propagation of the electromagnetic radiation in the gravitational fields, the anisotrophy of the orientation of galaxies. A.V. Mandzhos has impacted significant to the initiation and the development of the investigations on the General Relativity and astrophysics in Ukraine. The brief overview of the life and scientific activities of famous scientist A.V. Mandzhos is given in the present paper.
Vocation and fate: to the 75th anniversary of Andrey V. Mandzhos's birth
Keywords: Манджос Андрій Володимирович; Mandzhos A. V.