Поняття та характеристика інформаційної війни: новітня практика - Глєба, Владислава Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Актуальність дослідження інформаційної війни як соціокультурного явища зумовлена декількома важливими чинниками. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій та їх інтеграція в усі сфери суспільного життя призвели до формування нового типу протистояння, де ключовим полем битви стала свідомість людини. Інформаційна війна перетворилася на невід'ємний компонент сучасних гібридних конфліктів, що особливо яскраво проявляється в умовах російської агресії проти України. За таких обставин інформаційний вплив набуває статусу ефективного інструменту геополітичного протистояння, здатного трансформувати ціннісні орієнтації суспільства, деконструювати національну ідентичність та зруйнувати стабільність роботи державних інституцій без застосування традиційних військових засобів. Звернення до проблематики інформаційної війни є актуальним також з огляду на зростання ролі інформаційної безпеки в системі національної безпеки держави. В епоху «постправди», коли факти поступаються місцем емоціям та особистим переконанням, а фейки та маніпуляції стають повсякденним явищем інформаційного простору, виникає потреба в розробці ефективних механізмів захисту суспільної свідомості від деструктивних впливів. Пропаганда, дезінформація, маніпулятивні технології, поширення наративів, що спотворюють дійсність – усі ці явища потребують глибокого наукового осмислення та практичних рекомендацій щодо протидії їм. Отже, дослідження інформаційної війни має не лише теоретичну цінність, а й важливе практичне значення для розв'язання сучасних проблем на перетині інформаційної безпеки, національної стійкості та соціокультурного розвитку.
Keywords: інформаційна війна; національна ідентичність; інформаційна безпека