Дослідження впливу вторгнення Російської Федерації на розвиток національної економіки України - Сеник, Ганна Ярославівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Об’єкт дослідження: економічна система України в контексті воєнного вторгнення. Мета дослідження: аналіз впливу воєнного вторгнення на ключові економічні індикатори України, прогнозування майбутніх тенденцій. Методи дослідження: регресійний аналіз, стаціонарний аналіз, кореляційний аналіз, тест причинності Грейнджера, модель векторної авторегресії (VAR). Наукова новизна, теоретична значимість дослідження: комплексний підхід до аналізу впливу військового конфлікту на економіку з використанням передових економетричних технік та моделей прогнозування, що дозволяє виявити глибокі зв’язки між економічними індикаторами та побудувати прогнози. Практична цінність: результати дослідження можуть бути використані урядом, міжнародними організаціями та фахівцями в економічній сфері для розробки ефективних економічних стратегій та політик, спрямованих на стабілізацію та стимулювання відновлення економіки України.

The graduation research of student Hanna Senyk deals with the impact of the Russian Federation's invasion on the national economy of Ukraine. The work is interesting for policymakers, economists, and international organizations focusing on economic stability, recovery strategies and developing economic forecasts.
Keywords: макроекономічні показники; економетричне моделювання; вторгнення; прогнозування; тест причинності Грейнджера; модель VAR; macroeconomic indicators; econometric modeling; invasion; forecasting; Granger causality test; VAR model