Функціонально-прагматичний потенціал авторських метафор і символів у поетичних текстах Федеріко Гарсія Лорки - Рогова Вероніка (My University, 2024)
У цій бакалаврській роботі було проведено аналіз авторських метафор і символів, вжитих у поетичних текстах Федеріко Гарсія Лорки, та їхнього функціонально-прагматичного потенціалу. Актуальність теми дослідження полягає в необхідності розуміння того, як художні засоби, такі як метафори і символи, впливають на сприйняття тексту та комунікацію між автором і читачем і зумовлена великим інтересом вченого кола до прагматики, як молодої науки, що зараз активно розвивається. Аналіз літератури з точки зору прагматики є дуже актуальною темою для досліджень, особливо в якості нового погляду на літературний доробок однієї з найважливіших для іспанської літератури постатей ХХ століття. Об’єктом дослідження є метафоричні конструкції та символи, вжиті у віршах Федеріко Гарсія Лорки, а предметом – прагматичні функції, які вони можуть виконувати. Метою нашої роботи було виділити прагматичні функції, які метафори і символи виконують в обраних віршах поета та описати їх вплив на комунікативний процес. Для ефективного досягнення мети поставленої нам в цій роботі, ми виконали наступні завдання: дали визначення поняття метафори та символу; навели приклади можливих класифікацій метафор; перерахували характеристики, види та способи утворення символу в літературі; виявили які ролі метафора може виконувати в літературному творі; пояснили як символ може впливати на створення особливого мовного світу в віршах та як метафора може впливати на сприйняття та інтерпретацію поетичного тексту читачем. Також, ми дали визначення поняття прагматика, дали перелік прагматичних функцій, які метафори і символи можуть виконувати в поезії, дали коротку характеристику поетичної творчості Федеріко Гарсія Лорки та визначили функціонально-прагматичний потенціал конкретних метафор і символів в обраних віршах. Під час дослідження ми застосовували метод контекстуального аналізу та систематизації. У результаті дослідження нам вдалося виділити закладений автором функціонально-прагматичний потенціал кожної метафори та символу, проаналізованих в цій роботі, пояснити їх вплив на сприйняття тексту читачем та визначити які прагматичні функції ці художні засоби виконують в поезії Федеріко Гарсія Лорки найчастіше.

This bachelor's thesis analyses the author's metaphors and symbols used in the poetic texts of Federico García Lorca and their functional and pragmatic potential. The relevance of the research topic lies in the need to understand how artistic means, such as metaphors and symbols, affect the perception of the text and communication between the author and the reader, and is motivated by the great interest of the scientific community in pragmatics as a young and actively developing science. The analysis of literature from the point of view of pragmatics is a very relevant topic for research, especially as a new perspective on the literary work of one of the most important figures in Spanish literature of the twentieth century. The object of the study is the metaphorical constructions and symbols used in the poems of Federico García Lorca, and the subject is the pragmatic functions they can perform. The purpose of our work was to identify the pragmatic functions that metaphors and symbols perform in the selected poems of the poet and to describe their impact on the communication process. In order to effectively achieve the goal set for us in this work, we performed the following tasks: defined the concepts of metaphor and symbol; gave examples of possible classifications of metaphors; listed the characteristics, types and ways of forming a symbol in literature; identified the roles that metaphor can play in a literary work; explained how a symbol can influence the creation of a special linguistic world in poems and how metaphor can influence the reader's perception and interpretation of a poetic text. Also, we defined the concept of pragmatics, gave a list of pragmatic functions that metaphors and symbols can perform in poetry, gave a brief description of the poetic work of Federico García Lorca and identified the functional and pragmatic potential of specific metaphors and symbols in the selected poems. During the study, we used the method of contextual analysis and systematisation. As a result of the study, we were able to highlight the functional and pragmatic potential of each metaphor and symbol analysed in this paper, explain their impact on the reader's perception of the text and determine which pragmatic functions these artistic means perform most often in the poetry of Federico García Lorca.
Keywords: метафора; символ; поезія; Федеріко Гарсія Лорка; прагматичні функції; аналіз; metaphor; symbol; poetry; Federico García Lorca; pragmatic functions; analysis