«Човниковий туризм»: українсько-польське сприйняття - Терес, Наталія Володимирівна; Кудінов, Дмитро; Кузіна, Наталія Вікторівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу політичних, економічних та соціокультурних чинників трансформаційного періоду в Україні та Польщі, вивченню еволюції взаємного сприйняття українців і поляків як учасників «човникової торгівлі» та «човникового туризму». Розкривається термінологічний зміст понять «човникова торгівля», «човниковий туризм» як явищ, які поєднують комерційні та культурно-пізнавальні цілі. Охарактеризовано стан виїзного туризму в соціалістичний період, підкреслено його нерівномірність і фактичну недоступність для громадян України, на відміну від громадян Польщі. Здійснено дослідження «човникового руху» як реакції на економічну кризу, гіперінфляцію та дефіцит товарів. На основі різноманітних джерел, спогадів сучасників підкреслено емоційне-особистісний стан учасників «човникової торгівлі», їхні враження та емоції під час організації поїздок, перебування та знайомства з іншою країною. Підкреслено освітній рівень учасників «човникової торгівлі», наведено статистичні дані стосовно частоти в’їзду до Польщі. Підкреслено зміну соціальний ролей, особливо статусу жінок, які займалися «човниковою торгівлею». Крізь призму історії започаткування найбільших ринків України підкреслено еволюцію форм і методів підприємництва, його мультикультурний характер. Розкрито вплив «човникового туризму» на формування нових культурних уявлень та норм. Наголошується на негативних наслідках масового залучення громадян: втрата привабливості виробничої праці, постійної зайнятості, поширення масової спекуляції, падіння якості обслуговування та масова поява товарів низької якості, поширення яких призвело до закриття українського виробництва. Суспільство все більше було зорієнтоване на швидке збагачення та пошук «тіньових доходів», уникнення від оподаткування. В результаті економічних реформ, Польщі, на відміну від України, вдалося подолати негативи постсоціалістичної трансформації та наслідки «човникової торгівлі». У статті запропоновано перспективні напрями вивчення даної тематики.

The article is devoted to a comprehensive analysis of the political, economic, and socio-cultural factors of the transformational period in Ukraine and Poland, as well as an examination of the evolution of the mutual perception of Ukrainians and Poles as participants in «shuttle trade» and «shuttle tourism.» The terminological content of the concepts of «shuttle trade» and «shuttle tourism» is revealed as phenomena that combine commercial and cultural-educational goals. The state of outbound tourism during the socialist period is characterized, and its unevenness and factual inaccessibility for Ukrainian citizens, unlike Polish citizens, are emphasized. The «shuttle movement» is studied as a reaction to the economic crisis, hyperinflation, and commodity deficit. Based on various sources and the memoirs of contemporaries, the emotional and personal state of «shuttle trade» participants, their impressions, and emotions during the organization of trips, stay, and acquaintance with another country are highlighted. The educational level of «shuttle trade» participants is emphasized, and statistical data regarding the frequency of entry into Poland are provided. The change in social roles, especially the status of women engaged in «shuttle trade», is highlighted. Through the prism of the history of the establishment of Ukraine’s largest markets, the evolution of forms and methods of entrepreneurship and its multicultural nature is emphasized. The influence of «shuttle tourism» on the formation of new cultural perceptions and norms is revealed. The negative consequences of the mass involvement of citizens are emphasized, such as the loss of attraction to industrial labour and permanent employment, the spread of mass speculation, a decline in the quality of service, and the mass appearance of low-quality goods, the spread of which led to the closure of Ukrainian production. Society was increasingly oriented toward quick enrichment and the search for «shadow incomes,» avoiding taxation. As a result of economic reforms, Poland, unlike Ukraine, managed to overcome the negatives of post-socialist transformation and the consequences of «shuttle trade». The article suggests promising directions for further study of this topic.
«Shuttle Tourism»: Ukrainian-Polish Perception
Keywords: Україна; Польща; човникова торгівля; човниковий туризм; міжкультурна комунікація; Ukraine; Poland; shuttle trade; shuttle tourism; intercultural communication