Практикум з лінгвокраїнознавства Ірану - Левчин, Ірина Дмитрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Навчальний посібник розрахований на студентів освітньої програми «Перська мова і література та переклад, англійська мова» Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, в межах якої передбачено вивчення дисципліни «Лінгвокраїнознавство Ірану», а також на студентів інших сходознавчих, історичних та суміжних культурознавчих спеціалізацій. Посібник складається з п’яти тем, присвячених загальним відомостям про географію та економіку Ірану, найбільшим містам, історичним селищам, традиціям та визначним історико-культурним пам’яткам Ірану. Може бути використаний як для аудиторної, так і для самостійної роботи студентів у межах комплексної дисципліни «Історико-країнознавчі студії» («Лінгвокраїнознавство Ірану», «Лінгвокраїнознавство та фольклор Ірану»), а також у процесі викладання дисциплін вибіркового блоку «Перська лінгвокультурологія та міжкультурна комунікація» («Культура і мистецтво Ірану»). Додатково вміщено перськомовні тексти для поглибленого опрацювання тематики історико-культурної спадщини Ірану. Посібник з ілюстраціями стане в нагоді всім, хто в Україні вивчає перську мову, історію та культуру Ірану, цікавиться визначними архітектурними пам’ятками Ірану, прагне збагачення знань у відповідній галузі.

The textbook is intended for students of the educational program "Persian Language and Literature and Translation, English Language" of the Educational and Scientific Institute of Philology of Taras Shevchenko National University of Kyiv, within which the study of the discipline "Linguistics and Regional Studies of Iran" is provided, as well as for students of other oriental studies, historical and related cultural studies specializations. The textbook consists of five topics devoted to general information about the geography and economy of Iran, the largest cities, historical villages, traditions and significant historical and cultural monuments of Iran. It can be used both for classroom and independent work of students within the framework of the complex discipline "Historical and Regional Studies" ("Linguistic and Regional Studies of Iran", "Linguistic and Regional Studies and Folklore of Iran"), as well as in the process of teaching disciplines of the selective block "Persian Linguistics and Intercultural Communication" ("Culture and Art of Iran"). Additionally, Persian-language texts are included for in-depth study of the topic of the historical and cultural heritage of Iran. The illustrated manual will be useful to everyone who in Ukraine studies the Persian language, history and culture of Iran, is interested in the significant architectural monuments of Iran, and seeks to enrich knowledge in the relevant field.
Workshop on Linguistics and Regional Studies of Iran
Keywords: лінгвокраїнознавство Ірану; історико-культурні пам'ятки Ірану; архітектура Ірану; свята і традиції Ірану