Управління збутовою діяльністю торговельного підприємства на ринку будівельних матеріалів - Медвідь, Владислав Андрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
У роботі досліджено теоретико-методичні та практичні засади управління збутовою діяльністю торговельного підприємства на ринку будівельних матеріалів. Розкрито сутність збутової діяльності підприємства, визначено її принципи, функції, складові елементи та фактори впливу на ефективність управління збутом. Узагальнено наукові підходи до трактування поняття «збутова діяльність» та обґрунтовано її значення у системі управління підприємством. У процесі дослідження проаналізовано особливості функціонування ТОВ «Скандеко» на ринку будівельних матеріалів, охарактеризовано основні канали збуту, клієнтські сегменти, організацію продажів, використання цифрових каналів комунікації та специфіку взаємодії з клієнтами. Особливу увагу приділено ролі Instagram, месенджерів, офіційного сайту, рекомендаційних каналів, холодних дзвінків, CRM-системи та логістичного забезпечення у збутовій діяльності підприємства. Проведено фінансово-економічну оцінку ефективності збутової діяльності ТОВ «Скандеко» на основі показників фінансової звітності підприємства. Проаналізовано динаміку чистого доходу, витрат, прибутку, товарних запасів, дебіторської заборгованості та інших показників, що характеризують результативність збутової діяльності. Визначено основні проблеми, які стримують підвищення ефективності управління збутом, зокрема недостатню маркетингову активність, потребу в удосконаленні CRM-системи, високе навантаження на персонал, вплив воєнного стану, імпортну залежність та логістичні ризики. Основними результатами дослідження є обґрунтування практичних напрямів удосконалення управління збутовою діяльністю ТОВ «Скандеко». Запропоновано заходи щодо розвитку CRM-системи, активізації цифрового маркетингу, підвищення ефективності роботи з клієнтською базою, вдосконалення мотивації персоналу, розвитку рекомендаційних каналів збуту та покращення логістичного супроводу продажів. Обґрунтовано очікуваний вплив запропонованих заходів на підвищення результативності збутової діяльності підприємства та зміцнення його конкурентних позицій на ринку будівельних матеріалів.

The thesis examines the theoretical, methodological and practical foundations of managing the sales activities of a trading enterprise in the building materials market. The essence of sales activities is disclosed, and their principles, functions, structural elements and factors influencing the effectiveness of sales management are identified. Scientific approaches to the interpretation of the concept of "sales activity" are summarized, and its role in the enterprise management system is substantiated. The study analyzes the specific features of Skandeko LLC operating in the building materials market. The main sales channels, customer segments, organization of sales processes, use of digital communication channels and specific aspects of customer interaction are characterized. Particular attention is paid to the role of Instagram, messengers, the official website, referral channels, cold calls, the CRM system and logistics support in the company's sales activities. A financial and economic assessment of the efficiency of sales activities of Skandeko LLC was carried out based on the company's financial statements. The dynamics of net income, expenses, profit, inventories, accounts receivable and other indicators characterizing the performance of sales activities were analyzed. The main problems limiting the improvement of sales management efficiency were identified, including insufficient marketing activity, the need to improve the CRM system, high workload of personnel, the impact of martial law, import dependence and logistics risks. The main results of the study include the substantiation of practical directions for improving the management of sales activities of Skandeko LLC. Measures are proposed to develop the CRM system, intensify digital marketing, improve work with the customer base, enhance personnel motivation, develop referral sales channels and improve logistics support for sales. The expected impact of the proposed measures on increasing the effectiveness of the enterprise's sales activities and strengthening its competitive position in the building materials market is substantiated.
Management of Sales Activities of a Trading Enterprise in the Building Materials Market
Keywords: збутова діяльність; управління збутом; торговельне підприємство; ринок будівельних матеріалів; канали збуту; CRM-система; цифровий маркетинг; клієнтська база; логістика; конкурентоспроможність; ТОВ «Скандеко»; Flügger; sales activities; sales management; trading enterprise; building materials market; sales channels; CRM system; digital marketing; customer base; logistics; competitiveness; Skandeko LLC; Flügger