Визначення екваторіальних координат боліда за спостереженнями зі стаціонарною малочутливою побутовою охоронною відеокамерою - Козак, Павло Миколайович; Старий, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
Наведено метод визначення екваторіальних координат яскравого боліда, зареєстрованого 9 серпня 2020 р. у Києві ширококутною малочутливою побутовою охоронною відеокамерою. Через малу чутливість камери в кадрах із болідом не було жодного об'єкта порівняння, а небосхил закрито кроною дерев більше ніж наполовину. Для пошуку об'єктів порівняння з відомими екваторіальними координатами запропоновано використати зображення Місяця та Марса, які систематично попадали в кадр у наступному місяці – вересні. Наведено відповідні формули. Точність визначення екваторіальних координат боліда склала десяті долі градуса при полі зору камери 100°, а кутова довжина його траєкторії – близько 15°. Болід був дуже повільний та, як показали розрахунки, не належав до метеорного потоку Персеїди, який був активний на час спостереження.

Method for determination of equatorial coordinates of a bright bolide detected with wide-angle low-sensitive home guard camera on 9 August 2020 above Kyiv is presented. Due to low sensitivity of the camera there were no objects for comparison in the frames with the bolide, and sky was obstructed more than a half by the crown of threes. For a search of objects of comparison with known equatorial coordinates we proposed to use the images of the Moon and Mars, which systematically got into frames during the next month – September. The corresponding formulae are presented. The precision of the bolide's equatorial coordinates calculation were tenths of degree at field of view of the camera 100°, and the trajectory angular length was near 15°. The bolide was very slow, and according to calculations did not belong to the Perseid meteor shower, which was active during the observations.
Determination of equatorial coordinates of bolide from observations with stationary low-sensitive home guard video camera
Keywords: метеори; відеоспостереження метеорів; спостереження з побутовою охоронною камерою; методи опрацювання спостережень метеорів; meteors; video observations of meteors; observations with home guard video camera; methods for meteor observations processing