Дослідження закономірностей і механізмів впливу каліксарену С-956 на скорочувальну активність міометрія - Гурський, Леонід Анатолійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
У роботі досліджено вплив макроциклічної сполуки калікс[4]арену С-956 на гомеостаз іонів Са²⁺ у міоцитах матки та скорочувальну активність багатоклітинних м’язових препаратів міометрія. Встановлено, що калікс[4]арен С-956 селективно та з високою афінністю інгібує активність Са²⁺ , Mg²⁺ -АТФази плазматичної мембрани, індукує підвищення внутрішньоклітинної концентрації Са²⁺ та спричинює активацію спонтанної скорочувальної активності гладеньком’язових препаратів. Виявлено, що ефекти калікс[4]арену С-956 на спонтанну скорочувальну активність міометрія є суттєво більш вираженими в умовах блокування синтезу NO, що може бути пояснено структурно-функціональною взаємодією ензимів NO-синтази і Са²⁺ , Mg²⁺ -АТФази плазматичної мембрани.
Keywords: гладеньком’язові клітини; калікс[4]арени; міометрій; плазматична мембрана; Са2+; Mg2+ -АТРаза; скорочувальна активність