Транспорт іонів та оксалатів як ключовий фактор хронічної хвороби нирок та асоційованих з нею патологій - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Науково-дослідна робота «Транспорт іонів та оксалатівяк ключовий фактор хронічної хвороби нирок та асоційованих з нею патологій» була спрямована на пошук та дослідження ролі іонних каналів у змінах функціонування гладеньких м’язів внутрішніх органів та скелетних м’язів при ураженні нирок, а також на з’ясування змін балансу оксалатів (солей та ефірів щавлевої кислоти), оксалат деградувальних бактерій кишкової мікрофлори за патології нирок та вивчення варіативності генів, що кодують білки-переносники іонів у пацієнтів з підвищеним рівнем оксалатів у крові. В експериментальних тварин, які утримувались та використовувалися відповідно до норм біоетики та законодавства щодо використання тварин у науковій діяльності, моделювали гостре ураження нирок та визначали зміну біохімічних маркерів розвитку ниркової патології, її гістологічні прояви, інтенсивність оксидативного стресу, кількість оксалатів й активності оксалат деградувальних бактерій, а також параметри скорочення легеневих артерій, м’язу матки (міометрія) та скелетних м’язів. Показано залежність порушення рівноваги оксалатів та активності оксалат деградувальних бактерій при ураженні нирок. Встановлено, що гладенькі м’язи внутрішніх органів змінюють патерни скорочення та розслаблення, і ці зміни є наслідком зміни стану кальцій-проникних рецептор-крованих та сенсорних катіонних каналів суперродини TRP. Продемонстровано, що воднийрозчин сферичних наночастинок вуглецю – С60 фулеренів покращує стан організму тварин із ураженням нирок та скорочення їх скелетних м’язів завдяки потужній антиоксидантній дії, що дає підставу вважати С60 фулерени перспективним засобом корекції поліорганних порушень при ураженні нирок, викликаному обширними механічними травмами м’язів зокрема (рабдоміоліз). Останнє зараз є вкрай актуально для України через велику кількість важкопоранених у бойових діях та травматизації цивільного населення. Відповідно, нами, вперше в Україні, у пацієнтів з гіпероксалатурією визначено частоти генотипів та алелів за варіантами rs13324142 гена SLC26A6 та rs11567842 гена SLC13A2. Не було виявлено значноговпливу таких факторів, як стать та вік, на розподіл частоти генотипів за цими варіантами.

The research "Transport of ions and oxalates as a key factor in chronic kidney disease and associated pathologies" was aimed at finding and studying the role of ion channels in changes of the functioning of visceral smooth muscles and skeletal muscles in kidney injury, as well as at clarifying changes in the balance of oxalates(salts and ethers of oxalic acid), oxalate-degrading bacteria of the intestinal microbiota in kidney pathology and studying the variability of genes encoding ion transport proteins in patients with elevated levels of oxalates in the blood. In experimental animals, which were kept and used in accordance with the norms of bioethics of the use of animals in research, acute kidney injury was simulated and changes in biochemical markers of the development of renal pathology, its histological manifestations, the intensity of oxidative stress, the amount of oxalates and the activity of oxalate-degrading bacteria, as well as parameters of contraction of pulmonary arteries, uterine muscle (myometrium) and skeletal muscles were evaluated. The dependence of the oxalates imbalance and the activity of oxalate-degrading bacteria on the rate of kidney damage was shown. It was established that smooth muscles in blood vessels and inner organs altered their patterns of contraction and relaxation and these changes became the consequences of changes in functioning of calcium-permeable receptor-operated and sensory cation channels of the TRP superfamily. It has been demonstrated that an aqueous solution of spherical carbon nanoparticles – C60 fullerenes, improves the condition of animals with kidney injury and skeletal muscle contraction due to a powerful antioxidant effect, which allows to consider C60 fullerenes as a promising tool for correction of multi-organ disorders in kidney injury caused by extensive mechanical damage of muscles in particular. The latter is now extremely relevant for Ukraine due to the large number of seriously injured in combat operations and traumatization of the civilian population. Accordingly, we, for the first time in Ukraine, determined the frequencies of genotypes and alleles for variantsrs 13324142 of the SLC26A6 gene and rs11567842 of the SLC13A2 gene in patients with hyperoxalaturia. No significant influence of factors such as gender and age on the frequency distribution of genotypes for these variants was found.
Transport of ions and oxalates as a key factor in chronic kidney disease and associated pathologies