Current Foreig Policy of Ukraine: A Tough Way to Forge Peace - Пашаєва , Ксенія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
This paper examines the fundamentals of Ukrainian foreign policy. It reveals its priority directions, discusses the Ukrainian Peace Formula and President V. Zelensky's Victory Plan. The research highlights the dynamic nature of the country's foreign policy and response to the complex security environment with its outcoming challenges. It identifies the challenges posed by Russia's aggressive actions and analyzes the strategies employed by Ukraine to safeguard its sovereignty and restore territorial integrity. The paper studies the priority directions of Ukraine's foreign policy, emphasizing its efforts to promote regional stability. In addition, the research delves into the Ukrainian Peace Formula and the Victory Plan exploring the diplomatic initiatives to resolve the conflict with Russia. It analyzes the impact of these peace efforts on Ukraine's foreign policy orientation and its pursuit of a resolution to the ongoing conflict. Furthermore, the current study researches Ukraine's aspirations for Euro-Atlantic integration, examining its strategic alignment with NATO and the European Union amid the Russian aggression. Thus, the presented paper provides a comprehensive overview of Ukraine's current foreign policy. By analyzing Ukraine's challenges, priorities, and aspirations in the face of Russian aggression, it sheds light on the dynamic nature of Ukraine's foreign relations and its strategic response to regional security concerns.

У статті розглядаються засади зовнішньої політики України. Розкриваються її пріоритетні напрями, обговорюється українська формула миру та «План перемоги» президента В. Зеленського. Дослідження висвітляє динамічний характер зовнішньої політики країни, та заходи з реагування на складне безпекове середовище з його його викликами. Визначаються виклики, пов’язані з агресивними діями Росії, та проаналізовано стратегії, які застосовує Україна для захисту свого суверенітету та відновлення територіальної цілісності. У статті досліджуються пріоритетні напрямки зовнішньої політики України, з акцентом на її зусиллях зі сприяння регіональній стабільності. Крім того, дослідження заглиблюється в українську формулу миру та «План перемоги», досліджуючи дипломатичні ініціативи, спрямовані на врегулювання конфлікту з Росією. Аналізується вплив цих мирних зусиль на зовнішньополітичну орієнтацію України та її прагнення до врегулювання конфлікту. Крім того, в роботі досліджуються прагнення України до євроатлантичної інтеграції, стратегічна орієнтація країни на НАТО та Європейський Союз в умовах російської агресії. Таким чином, представлене дослідження являє собою всебічний огляд поточної зовнішнішньої політики України. Аналізуючи виклики, пріоритети та прагнення України в умовах російської агресії, проливає світло на динамічний характер зовнішніх зносин нашої держави та її стратегічну відповідь на регіональні безпекові виклики.
Сучасна зовнішня політика України: важкий шлях до миру
Keywords: Ukrainianforeignpolicy; theUkrainianPeaceFormula; Euro-Atlanticintegration; theKyivsecuritycompact; GlobalSouth; theVictoryPlan