Емерджентні вірусні інфекції коропа (Cyprinus carpio) та райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss) - Майстренко Марія Ігорівна (My University, 2021)
Дисертаційна робота присвячена діагностиці та вивченню деяких біологічних особливостей емерджентних для України вірусних інфекцій коропа (Cyprinus carpio) та райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss). Емерджентні хвороби риб викликають надзвичайно напружені епізоотичні ситуації і завдають великої шкоди рибництву. Для України такими є вірус інфекційного панкреатичного некрозу (IPNV) та вірус герпесу коропа 3-го типу (CyHV-3). Особливо небезпечним для рибництва є CyHV-3. Спалахи нового захворювання, який він спричиняє, призвели до масової загибелі коропових риб в Ізраїлі, США та багатьох країнах Європи, Азії та Північної Америки. Швидке розповсюдження цього вірусу по всьому світу обумовлене тим, що він вражає декоративного коропа коі, який має широкий попит серед акваріумістів і є предметом інтенсивної торгівлі. Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ) у 2007 р. визнало цю емерджентну інфекцію як загрозливу і таку, що підлягає обов’язковому декларуванню та викоріненню. Відсутність повідомлень про розповсюдження цього вірусу у Східній Європі є однією з причин заборони ввезення коропа до країн Європейського Союзу.