Прийняття сучасних міфів про сексуальну агресію (AMMSA-UA): україномовна адаптація шкали - Завада, Т. Ю.; Облучинська-Шабазова, К. Г. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Вивчення міфів про сексуальну агресію є актуальною соціальною проблемою, що тісно пов’язана з насильством над жінками, оскільки такі переконання слугують для заперечення, применшення або виправдання сексуального насильства. Метою даного дослідження була адаптація Шкали прийняття сучасних міфів про сексуальну агресію (Acceptance of Modern Myths about Sexual Aggression, AMMSA) для україномовної вибірки та оцінка її психометричних властивостей. В емпіричному дослідженні взяли участь 610 осіб (474 жінки, 136 чоловіків) віком від 18 до 60 років. Шкала AMMSA-UA продемонструвала високу внутрішню узгодженість (коефіцієнт альфа Кронбаха = 0,931; коефіцієнт омега МакДональдса = 0,929) та високу тест-ретестову надійність (r = 0,70 за чотири тижні). Щодо факторної структури, хоча паралельний аналіз вказав на семифакторну модель, покращена одномірна модель після корекції коваріації залишкових членів продемонструвала добрі показники відповідності даним (χ²/df = 1,9; RMSEA = 0,049; CFI = 0,936). Конвергентна валідність підтверджена значущими позитивними кореляціями з амбівалентним сексизмом (r = 0,587) та вірою у символічний опір жінок щодо сексу (r = 0,862). Виявлено, що чоловіки демонструють вищий рівень прийняття міфів про сексуальну агресію порівняно з жінками, а вищий рівень освіти корелює з меншим прийняттям цих міфів. Загалом, українське дослідження успішно адаптувало AMMSA, демонструючи її високу надійність та валідність для вимірювання сучасних міфів про сексуальну агресію в Україні. Ця адаптація є важливим внеском у розуміння гендерних упереджень та може слугувати основою для розробки та оцінки ефективності програм запобігання сексуальному насильству.

The study of myths about sexual aggression is an important social issue closely related to violence against women, as such beliefs serve to deny, minimize, or justify sexual violence. The aim of this study was to adapt the Acceptance of Modern Myths about Sexual Aggression (AMMSA) scale for a Ukrainian-speaking sample and to evaluate its psychometric properties. The empirical study involved 610 participants (474 women, 136 men) aged between 18 and 60 years. The AMMSA-UA scale demonstrated high internal consistency (Cronbach’s alpha = 0.931; McDonald’s omega coefficient = 0.929) and good test-retest reliability (r = 0.70 after four weeks). Regarding the factor structure, although the parallel analysis suggested a seven-factor model, the improved unidimensional model, after correcting the residual covariances, showed good fit indices (χ²/df = 1.9; RMSEA = 0.049; CFI = 0.936). Convergent validity was confirmed by significant positive correlations with ambivalent sexism (r = 0.587) and beliefs in symbolic resistance by women against sex (r = 0.862). It was found that men demonstrated a higher level of acceptance of myths about sexual aggression compared to women, and a higher level of education correlated with lower acceptance of these myths. Overall, the Ukrainian study successfully adapted the AMMSA, demonstrating its high reliability and validity for measuring modern myths about sexual aggression in Ukraine. This adaptation is an important contribution to understanding gender biases and can serve as a foundation for development and evaluation of sexual violence prevention programs.
The acceptance of modern myths about sexual aggression (AMMSA-UA): a ukrainian language adaptation of the scale
Keywords: міфи про сексуальну агресію; AMMSA-UA; адаптація шкали; психометричні властивості; гендерні упередження; sexual aggression myths; AMMSA-UA; scale adaptation; psychometric properties; gender bias