Вікові особливості перебудови хребтового рухового сегменту поперекового відділу хребта щурів після дії свинцю - Мальцева Валентина Євгенівна (My University, 2018)
У дисертаційній роботі представлено результати експериментального дослідження із використанням моделі низькорівневого впливу свинцю та встановлено структурно-функціональні зміни у складових хребтового рухового сегмента поперекового відділу хребта, проведено їх порівняння в молодих щурів та щурів зрілого віку з остеопорозом як на тканинному, так і на клітинному рівнях. У молодих тварин продемонстровано вищу чутливість до дії свинцю кісткової тканини тіл хребців і компонентів міжхребцевого диска, а у щурів зрілого віку з остеопорозом – суглобового хряща дуговідросткових суглобів. Це обумовлено віковими особливостями: у молодих тварин активний ріст тіл хребців сприяє швидкому накопиченню свинцю в їх структурі та прилеглих тканинах, а у щурів зрілого віку з модельованим остеопорозом – резорбційною активністю остеокластів та дією свинцю, який циркулює в рідинах організму, на суглоби хребта. Вплив свинцю у молодих і щурів зрілого віку з остеопорозом призводить до порушення структурної організації матриксу тіл хребців і міжхребцевих дисків, а саме до перерозподілу типів колагену в колагенових волокнах із тенденцією до зростання вмісту колагену III типу.