ЧУЖІ ТА САМОТНІ: НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНА ІДЕНТИЧНІСТЬ У РОМАНІ КРІСТОФЕРА ІШЕРВУДА "ВІЗИТ ТУДИ" - Дранніков, Антон (Taras Shevchenko National University of Kyiv (Ukraine), 2023)
Як у теоретично-філософському вимірі онтологічних та екзистенціальних рефлексій, так і на більш емпірично-практичному рівні соціальної, психологічної, культурної проблематики феномен самотності привертає увагу фахівців у багатьох галузях, зокрема – царині ідентитетних студій. Статтю присвячено аналізу специфіки функціонування національно-культурної ідентичності в дискурсі самотності, характерному для художньої прози Крістофера Ішервуда, на прикладі роману "Візит туди" ("Down There on a Visit", 1962). За допомогою комплексного методологічного підходу, який поєднує елементи герменевтичного аналізу, біографічного методу, техніку "close reading", базові концепції ідентитетних студій, розглянуто особливості репрезентації у творі національно-культурної ідентичності, динаміки її розвитку і трансформацій у проблематичному полі самотності. Висвітлено термінологічне та феноменологічне підґрунтя концепції національно-культурної ідентичності. Із залученням щоденникових та мемуарних джерел простежено біографічно детерміновані аспекти поетики та архітектоніки об’єкту дослідження. Зокрема, запропоновано інтерпретацію назви роману, яка дозволяє прочитувати самотність як магістральний концепт авторського задуму, втілений на різних рівнях твору. Охарактеризовано образи наратора-протагоніста та чотирьох "антигероїв", які уособлюють різні світоглядні позиції, а також репрезентують і варіативні модуси національно та культурно зумовленої самотності: мандрівників, іноземців, біженців тощо. Виокремлено ключові ідейно-тематичні пласти, які забезпечують актуалізацію національно-культурного виміру дискурсу самотності. Зосібна, у фокус дослідження потрапляє мотив подорожі, що концептуалізується як метафора на позначення екзистенційних шукань, саморефлексії та самопізнання, формування та перетворень ідентичності. Особливим значенням наділяється концепт дому, який охоплює парадигми алієнації від соціуму, втечі на чужину, втрати коріння, а також тісно пов’язана з ними тематика міграції із її мотивами пошуку притулку, перетинання та флюїдності кордонів, транзитивності тощо.

Either in the theoretical philosophical dimension of ontological and existential reflections or at the more empirical practical level of social, psychological, cultural problematics, the phenomenon of loneliness commands the attention of scholars from various domains, one of the most prominent fields of research being identity studies. This article deals with the specifics of the functioning of national cultural identity in the discourse of loneliness, typical of Christopher Isherwood's fiction. The object of the research is his 1962 novel "Down There on a Visit". With the help of a complex methodology which comprises elements of hermeneutic analysis, biographical method, close reading, and basic notions of identity studies, the representations of national cultural identity, its dynamics and transformations are examined within the problematic field of loneliness in the text. Terminological and phenomenological underpinnings of the concept of national cultural identity are established. The biographically determined aspects of the poetics and architectonics of the novel are traced based on diary and memoir sources. This involves an interpretation of the title that allows reading loneliness as the central concept of the author's intent, implemented at different levels of the text. A characterisation is made of the narrator-protagonist as well as four "antiheroes" who embody various worldviews and represent multiple modi of nationally and culturally conditioned loneliness: travellers, foreigners, refugees, etc. There are identified key ideas and themes, which allow for the actualisation of the national cultural aspect of the discourse of loneliness, are identified. Among them is the motif of journey, which is conceptualised into a metaphor of existential quest, self-reflection, self-discovery, identity formation and transformations. A special meaning is also ascribed to the concept of home, which encompasses the paradigms of societal alienation, flight to foreign lands, loss of roots as well as the closely related theme of migration with its motifs of seeking asylum, crossing and fluidity of borders, transitivity, etc.
THE FOREIGN AND THE LONELY: NATIONAL CULTURAL IDENTITY IN CHRISTOPHER ISHERWOOD’S DOWN THERE ON A VISIT
Keywords: discourse of loneliness; autobiographical novel; motif of journey; intercultural contacts; polycultural environment; Anglo-American literature; дискурс самотності; автобіографічний роман; мотив подорожі; міжкультурні контакти; полікультурне середовище; англо-американська література