Іноземне інвестування реіндустріалізації економіки України - Куліш Вікторія Анатоліївна (My University, 2022)
Дисертаційна робота присвячена поглибленню теоретичних засад дослідження процесу іноземного інвестування реіндустріалізації, визначенню основних чинників процесу реіндустріалізації національної економіки та взаємозв’язку іноземного інвестування і реіндустріалізації економіки України, а також розробці практичних рекомендацій щодо іноземного інвестування реіндустріалізації економіки України. На основі систематизації та критичного аналізу підходів до розуміння сутності поняття «реіндустріалізація», удосконалено визначення сутності даної категорії і визначено, що реіндустріалізацією є глобальний процес в економіці, який полягає у розвитку промислових галузей економіки на новій інноваційно- технологічній базі, модернізація активів і розширення їх експортних можливостей, що призводить до подолання структурних деформацій в національній економіці та підвищення рівня конкурентоспроможності економіки. На основі аналізу теоретичних аспектів індустріального розвитку суспільства, а також визначенні максимального розвитку індустріалізації і вихідної точки деіндустріалізації та виокремленні основних спільних та відмінних рис деіндустріалізації країн світу з різним рівнем розвитку, визначено основні причини та особливості деіндустріалізації країн світу з різним рівнем розвитку економіки. На основі визначення основних причин реіндустріалізації як структурної трансформації сучасної економіки, а також систематизації світового досвіду та основних програмних складових реалізації концепції реіндустріалізації, систематизовано досвід реіндустріального оновлення країн світу з різним рівнем розвитку економіки. Визначено, що сучасні моделі промислових політик розвинутих країн зорієнтовані на горизонтальний (функціональний) принцип управління. Проведено дослідження соціально-економічних передумов реіндустріалізації економіки України. На основі проведеного анкетного опитування серед представників підприємств та науково-педагогічних працівників України, виявлено основні проблеми та перспективи розвитку промислового сектору України.