Особливості мовностилістичних засобів жанру креативного інтервʼю - Мосіна Діана Дмитрівна (My University, 2024)
Робота представляє комплексне дослідження особливостей мовностилістичних засобів у жанрі креативного інтервʼю, зосереджуючись на їхньому впливі на комунікативні цілі та суспільні процеси. Актуальність теми зумовлена динамічним характером змін у медійному стилі, зокрема виникненням нових синкретичних жанрів, до якого ми зараховуємо різновид креативного інтервʼю. Об’єктом дослідження стали сучасні українські креативні інтерв’ю, що представлені на поширеній медіаплатформі YouTube. Предметом дослідження були мовностилістичні засоби та їхні функції в цих інтерв’ю як інструменти комунікації та впливу. Метою дослідження було виявити особливості лінгвостилістичних засобів, визначити мовні функції, що наявні в креативному інтервʼю в процесі комунікації між інтервʼюером та респондентом. Дослідження продемонструвало, що інтервʼю – це динамічний жанр сучасного медіапростору, що характеризується низкою різновидів. Зʼясовано, що жанрова диференціація інтервʼю вирізняється плеоназмом думок. Класифікації сучасних науковців не є одностайними, а отже потребується більша увага до вивчення особливостей цього жанру. Дослідження базувалося на застосуванні комплексу теоретичних та емпіричних методів, включно з лінгвостилістичним аналізом, спостереженням та класифікацію мовних засобів. Особлива увага приділена виявленню специфіки використання мовностилістичних засобів та їх прагматичного потенціалу. Аналіз інтервʼю Емми Антонюк, Маші Єфросиніної та Слави Дьоміна засвідчив, що креативний різновид вирізняється багатьма мовностилістичними особливостями, що залежать і від інтервʼюера та інтервʼюйованого, і від їхніх комунікативних цілей. Результати дослідження демонструють, що креативні інтервʼю виконують важливу роль не лише в інформуванні аудиторії, але й впливають на суспільно-культурний контекст. Основні висновки роботи підкреслюють необхідність подальшого дослідження мовностилістичних засобів у медійному дискурсі, а також важливість критичного підходу до створення та споживання медіаконтенту.

The paper presents a comprehensive study of the peculiarities of linguistic and stylistic means in the genre of creative interview, focusing on their impact on communication goals and social processes. The relevance of the topic is due to the dynamic nature of changes in the media style, including the emergence of new syncretic genres, to which we refer the creative interview genre. The object of the study is contemporary Ukrainian creative interviews presented on the popular media platform YouTube. The subject of the study was linguistic and stylistic means and their functions in these interviews as tools of communication and influence. The aim of the study was to identify the peculiarities of linguistic and stylistic means, to trace the linguistic functions present in creative interviews in the process of communication between the interviewer and the respondent. The study has shown that the interview is a dynamic genre of the contemporary media space, characterised by a number of varieties. It has been shown that the genre differentiation of interviews is characterised by a plethora of opinions. The classifications of contemporary scholars are not unanimous, which means that more attention is needed to study the features of this genre. The study was based on a set of theoretical and empirical methods, including linguistic and stylistic analysis, observation, and classification of language tools. Particular attention was paid to identifying the specifics of the use of linguistic and stylistic means and their pragmatic potential. The analysis of the interviews of Emma Antoniuk, Masha Yefrosynina, and Slava Demin showed that the creative type is distinguished by many linguistic and stylistic features that depend on both the interviewer and the interviewee and their communicative goals. The results of the study demonstrate that creative interviews play an important role not only in informing the audience, but also in influencing the socio-cultural context. The main conclusions of the study emphasise the need for further research into linguistic and stylistic means in media discourse, as well as the importance of a critical approach to the creation and consumption of media content.
Keywords: креативне інтервʼю; мовностилістичні засоби; комунікативна мета; медіалінгвістика; український медіапростір; creative interview; linguistic and stylistic means; communicative purpose; media linguistics; Ukrainian media space