Про сбереження магнітного потоку в частково іонізованій плазмі - Цап, Ю.; Копилова, Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
Розглянуто омічну, холівську та амбіполярну дифузію у частково іонізованій плазмі. Показано, що твердження Пандея та Вардля [1,2] про те, що тільки омічна дифузія внаслідок формальної залежності узагальненого закону Ома від обраної системи координат здатна зменшити магнітний потік є недостатньо коректною. Обговорюється важливість розуміння фізичної сутності дисипації та дифузії магнітного поля в частково іонізованій плазмі, а також наслідки отриманих результатів.

The Ohm, Hall, and ambipolar diffusions in the partially ionized plasma are considered. It has been shown that the statement of Pandey and Wardle [1,2] that only the Ohm diffusion is capable to decrease the magnetic flux is not sufficiently correct due to the formal dependence of the magnetic diffusion on a selected frame of reference. The significance of understanding of the physical nature for the dissipation and diffusion of the magnetic field in the partially ionized plasma as well as consequences of obtained results are discussed.
On the magnetic flux conservation in the partially ionized plasma
Keywords: іонізована плазма; магнітний потік; ionized plasma; magnetic flux