Динаміка змін системи цінностей української молоді під час повномасштабного воєнного вторгнення - Шаповал Софія Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Наукова новизна дослідження полягає в тому, що: вперше: встановлено специфічний взаємозв’язок між умовами проживання під час війни та динамікою змін у системі особистісних цінностей української молоді; емпірично підтверджено, що молодь, яка перебуває у прифронтових зонах, демонструє вищі рівні традиційності, самостійності, досягнень та влади, що свідчить про адаптаційні механізми в екстремальних умовах; виявлено, що молодь, яка виїхала за кордон, демонструє вищий рівень інтолерантності до невизначеності, що може бути пов’язано з соціокультурним стресом та потребою адаптації до нового середовища. набуло подальшого розвитку: розуміння впливу кризових умов на динаміку змін особистісних цінностей, що підтверджує тезу про адаптивний характер системи цінностей у відповідь на тривалі стресові фактори; уявлення про психологічне благополуччя української молоді в умовах війни, зокрема його варіативність залежно від місця проживання та сформованості життєвих цілей; положення про роль соціальних зв’язків у подоланні невизначеності: встановлено, що доброзичливість знижує рівень інтолерантності до невизначеності, тоді як гедоністична орієнтація, навпаки, підвищує рівень тривожності. Теоретичне значення дослідження полягає в поглибленні наукових уявлень про взаємозв’язок системи особистісних цінностей, психологічного благополуччя та інтолерантності до невизначеності в умовах війни. Практичне значення роботи полягає в можливості застосування отриманих результатів у сфері психологічного консультування, кризової інтервенції, соціально-психологічної підтримки молоді, яка перебуває в різних умовах проживання під час війни.
Keywords: цінності; молодь; війна