Ціннісний контекст пошуку українцями винуватців тривання війни на Донбасі - Васютинський, В.О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
У статті проаналізовано результати всеукраїнського психосемантичного опитування 1199 респондентів, проведеного в межах політико-семантичного моніторингу масової політичної свідомості в лютому 2021 р. Питальник, зокрема, містив вислови ціннісного змісту та перелік імовірних винуватців тривання війни на Донбасі. За головного винуватця громадяни визнають російську владу на чолі з Путіним. Такому звинуваченню психологічно протистоїть приписування провин українським можновладцям. На основі кореляції оцінок висловів ціннісного змісту і вибору винуватців було встановлено, що проукраїнські респонденти активніше звинувачують: російську владу на чолі з Путіним порівняно з українською владою на чолі із Зеленським або Порошенком; Зеленського та очолювану ним владу порівняно з Порошенком та його владою; Росію та її громадян; мешканців Донбасу; громадян усієї України порівняно з мешканцями Західної України. Менш принциповим, але теж значущим виявилося ставлення до ринкових економічних реформ. Їхні прихильники звинувачують: владу Путіна більше, ніж владу Порошенка; владу Зеленського більше, ніж владу Путіна; олігархів і мафію; Росію та її громадян; мешканців Донбасу. В оцінці російських громадян проявилися два аспекти. З одного боку, респонденти звинувачують їх, ідентифікуючи з російською владою та державою, а з другого – єднаються з ними в спільному протистоянні олігархам та мафії. За уникливими відповідями з приводу винуватців імовірніше криються проросійські постави. Проявилася невисока схильність громадян до політичних самозвинувачень та намагання позбутися або не набувати почуття провини. Спостережено тенденцію об’єднувати невинних або менш винних «своїх», протиставляючи їх більш винним «чужим»: Зеленського і Порошенка – Путіну; мешканців Донбасу – США, Європі та НАТО; громадян усієї України – мешканцям Західної України. Наявність у просторі звинувачень не лише ціннісного, а й суто емоційного контексту закладає потенційні можливості для політико-ідеологічних та ситуаційних маніпуляцій відповідними настроями.

The article analyzes the results of an all-Ukrainian psycho-semantic survey of 1,199 respondents conducted as a part of the political and semantic monitoring of mass political consciousness in February 2021. The questionnaire, in particular, contained statements of value content and a list of possible culprits of the ongoing war in Donbas. Citizens mostly recognize the Russian government, led by Putin, as the main culprit. Such blaming is psychologically opposed by attributing blame to the Ukrainian authorities. Based on the correlation of assessments of value content statements and the choice of culprits, it is found that pro-Ukrainian respondents are more active in blaming: the Russian government led by Putin compared to the Ukrainian government led by Zelenskyi or Poroshenko; Zelenskyi and the government headed by him in comparison with Poroshenko and his government; Russia and its citizens; residents of Donbas; and citizens of all Ukraine compared to residents of Western Ukraine. The attitude to market economic reforms turned out to be less fundamental, but also significant. Their supporters blame: Putin's power more than Poroshenko's power; Zelenskyi's power more than Putin's one; oligarchs and the mafia; Russia and its citizens; and residents of Donbas. There are two aspects of the assessment of Russian citizens. On the one hand, the respondents blame Russian citizens while identifying them with the Russian authorities and the state, and on the other hand, they unite with them in joint opposition to the oligarchs and the mafia. Pro-Russian attitudes are more likely to be hidden behind the evasive answers about the culprits. There is a low propensity of citizens to political self-blame and attempts to get rid of or not gain guilt. A tendency to unite innocent or less guilty "own", contrasting them with more guilty "strangers" is revealed: Zelenskyi and Poroshenko versus Putin; residents of Donbas versus the United States, Europe and NATO; and citizens of all Ukraine versus residents of Western Ukraine. The presence in the space of accusations not only of a value but also of a purely emotional context lay down the potential opportunities for political-ideological and situational manipulations of the corresponding sentiments.
Value context of search by ukrainians for culprits of the ongoing war in Donbas
Keywords: цінності; політичні орієнтації; ставлення; звинувачення; самозвинувачення; пошук винуватців; почуття провини; колективна провина; групова провина; values; political orientations; attitudes; blaming; self-blaming; search for culprits; sense of guilt; collective guilt; group guilt