Покращення селективності біосенсорів на МНД-транзисторах для низьких концентрацій аналіту - Коровін Георгій Олександрович (My University, 2024)
Біосенсори зазвичай детектують молекули аналіту завдяки високоселективній взаємодії з молекулою-рецептором, тож для розпізнавання декількох молекул використовують чіпи з окремими високоселективними рецепторами. Ми пропонуємо використати механізм стохастичного покращення селективності за аналогією з ольфакторною системою живих організмів: сенсор з однією селективною молекулою може розрізняти близькі аналіти через нелінійний і стохастичний відгук сенсора на адсорбцію молекул аналіту. Найбільше покращення селективності порівняно з традиційними сенсорами спостерігається для найменш селективних аналітів, і воно пропорційне до порогу активації сенсора.

Biosensors usually detect analyte molecules due to a highly selective interaction with a receptor molecule, hence chips with separate highly selective receptors are used to recognize several molecules. We propose to use the mechanism of stochastic selectivity gain by analogy with the olfactory system of living organisms: a sensor with one selective molecule can distinguish close analytes due to the nonlinear and stochastic response of the sensor to the adsorption of analyte molecules. The greatest gain in selectivity compared to conventional sensors is observed for the least selective analytes and is proportional to the activation threshold of the sensor.
Selectivity improvement of MOSFET-based biosensors for low analyte concentrations
Keywords: біосенсор; ольфакторна система; стохастичне покра- щення селективності; МДН-транзистори; biosensor; olfactory system; stochastic selectivity gain; MOSFET