Міжнародний досвід відтворення економіки країн у повоєнний період: досвід для України - Подпльота Світлана Володимирівна (My University, 2023)
У роботі досліджено міжнародний досвід відтворення економіки країн у повоєнний період та представлено аналіз цього досвіду з метою визначення можливих шляхів розвитку економіки України у подібних умовах. У ході дослідження розкрито поняття та наукову розробку відтворення економіки країн; визначено загальні принципи та стратегій відтворення економіки країн у повоєнний період, проаналізовано особливості відтворення економіки країн Західної Європи після Другої світової війни та країн Азії після періоду деколонізації та конфліктів, здійснено оцінку стану економіки України та можливостей її відтворення; висвітлено пропозиції використання досвіду зарубіжних країн з відтворення та розвитку економіки України. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що воно зосереджується на аналізі міжнародного досвіду відтворення економіки країн у повоєнний період, а також виявляє фактори, які впливають на успішність цього процесу. Дослідження пропонує системний підхід до аналізу досвіду інших країн, який може бути застосований в Україні. Ключові слова: досвід повоєнного відновлення; економічне зростання; ключові галузі розвитку; зайнятість; План Маршалла; продуктивність праці; соціальна політика.

The scientific novelty of the research lies in its focus on analyzing the international experience of economic recovery in countries during the post-war period and identifying the factors influencing the success of this process. The study proposes a systematic approach to analyzing the experience of other countries, which can be applied in Ukraine. The practical significance of the work lies in the fact that the conclusions and proposals formulated and substantiated in the study can be used in various areas of activity, including: by the government and business community for developing a strategy for Ukraine's economic recovery; in scientific research when studying international experience in addressing the tasks of effective recovery and structural transformation of the economy after war; in the educational process when teaching relevant disciplines; in the preparation of specific sections of textbooks, educational guides on the specifics of economic recovery after war. Keywords: post-war recovery experience; economic growth; key development sectors; employment; Marshall Plan; labor productivity; social policy
International Experience of Economic Recovery in Post-War Period: Lessons for Ukraine