Право на апеляцію в кримінальному процесі: стандарти ЄСПЛ та українська практика - Микола Погорецький (Національна академія внутрішніх справ, 2024)
Право на апеляційне оскарження є складовою права на справедливий суд, гарантованого ст. 129 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ст. 2 Протоколу № 7 до неї. Це право забезпечує додатковий рівень захисту від судових помилок, а також сприяє зміцненню довіри до судової системи. Однак його ефективність залежить не лише від формального закріплення, а й від реальних можливостей особи скористатися цим механізмом.
Keywords: апеляція; справедлвий суд; стандарти ЄСПЛ