Transformation of urban space in Lviv in the context of calculating CO₂ emissions from transport - Полянський, Юрій; Блажко, Наталія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article analyses a comprehensive approach used by Lviv to assess and map CO₂ emissions from transport within the city’s initiative to curb emissions and improve the urban environment. As early as 2019, the city of Lviv began exploring the possibility of calculating transport-related emissions. Within the framework of the Horizon 2020 SPARCS project, implemented from 2019 to 2024 for the transport department of LKP “Lvivavtodor”, a CO₂ emissions calculation module for modelling in PTV Visum/Vissim was procured. Using modern modelling tools, the study quantified CO₂ emissions from both public and private transport within the city’s districts and several streets. Data on the number of vehicles within the city used for emissions calculations were sourced from the Main Department of National Police of Lviv Oblast. The developed macromodel demonstrated the ability to analyse emissions at multiple levels (district level and local object level). The results of macromodelling clearly indicate forthcoming transformations within districts, as well as after the reconstruction of several city streets, notably Taras Shevchenko Street and Ivan Mykolaichuk Street. The study’s findings provide insights into how urban space could be planned and transformed in the districts and streets using traffic calming measures, re-planning of urban spaces, and road signage to further reduce CO₂ emissions and improve residents’ quality of life. In the broader analysis, additional measures were proposed to help alleviate city load and, beyond emissions reduction, to mitigate noise pollution within districts and streets of the city.

У статті проаналізовано комплексний підхід Львова до оцінки та картування викидів CO₂ від транспорту в рамках міської ініціативи з калькуляції викидів та підвищення якості міського середовища. Місто Львів ще в 2019 році розпочало роботу над можливістю калькуляції викидів від транспорту в місті. Під час реалізації проєкту Європейської комісії програми Horizon 2020 “SPARCS”, який тривав з 2019 по 2024 рік, для транспортного відділу ЛКП «Львівавтодор» було закуплено модуль калькуляції викидів для моделювання PTV Visum/Vissim. В межах використання сучасних інструментів моделювання проведено дослідження та підраховано обсяги викидів CO₂ від громадського та приватного транспорту в межах адміністративних районів міста Львів та декількох вулиць. Дані про кількості транспортних засобів в межах міста для обрахунку викидів були запозичені в головного управління поліції Львівської області. Розроблена макромодель змогла показати аналіз викидів на декількох рівнях (на рівні районів та локальних об’єктів). У межах отриманих результатів макромоделювання можна чітко прослідкувати майбутні трансформації, які будуть відбуватись в межах районів, а також опісля реконструкції декількох вулиць міста, а саме вулиць Тараса Шевченка та Івана Миколайчука. Результати дослідження дають розуміння, як в подальшому варто розплановувати та трансформувати простір в межах районів та вулиць з використанням засобів стишення руху, перепланування місцевості та дорожніх знаків для подальшого зменшення викидів CO₂ та комфортного життя мешканців міста. В контексті загального аналізу було запропоновано додаткові заходи, які зможуть допомогти розвантажити місто та забезпечити зменшення окрім викидів також шумового забруднення в межах районів та вулиць міста.
Трансформації міського простору Львова в контексті розрахунку викидів CO₂ від транспорту
Keywords: city; Lviv; sustainable mobility; spatial planning; urbanism; urban space; місто; Львів; стала мобільність; просторове планування; урбаністика; міський простір