Адвокасі як механізм впливу для підвищення ефективності використання ресурсів - Чорний Михайло Антонович (My University, 2024)
У роботі проведено дослідження теоретичних засад взаємовідносин з суб’єктами владних повноважень загалом і адвокації і лобіювання зокрема, як механізму залучення різних груп інтересів до процесів прийняття управлінських рішень, як чинника підвищення ефективності використання ресурсів за рахунок залучення більшої кількості зацікавлених сторін. Виявлено природу та особливості відносин лобіювання і адвокації у загальному, континентальному і європейському міждержавному типах правових систем. Проаналізовано історичний досвід іноземних держав в галузі функціонування інституту взаємовідносин з органами влади. Досліджено практику і історичний досвід правового регулювання лобіювання і адвокації на прикладі США. На основі проведеного аналізу виявлено проблематику застосування і регулювання адвокації і лобіювання в Україні, обґрунтовано необхідність запозичення і застосування успішних форм регулювання адвокаційної діяльності і діяльності з лобіювання для підвищення ефективності публічного управління і мінімізації проявів корупції.

The project focuses on researching the theoretical foundations of government relations in general and advocacy and lobbying practices in particular, as a mechanism for involving various interest groups in decision-making processes, as a factor in increasing the efficiency of resource usage by the involvement of a larger number of interested parties. The nature and peculiarities of lobbying and advocacy practices which are revealed within the framework of general, continental and European interstate types of legal systems. The subject of analysis is the historical experience of foreign countries in the utilization of government relations. The practice and historical experience of legal regulation of lobbying and advocacy on the example of the USA were studied. On the basis of the conducted analysis, the problems of application and regulation of advocacy and lobbying in Ukraine were identified, the need to borrow and apply successful forms of regulation of advocacy and lobbying activities to increase the efficiency of public administration and minimize manifestations of corruption was substantiated.
Advocacy as a mechanism of influence to improve the efficiency of resource use
Keywords: лобіювання; взаємовідносини з органами влади; засоби лобіювання; засоби адвокації; законодавство про лобіювання і адвокацію; лобіювання в Україні; адвокаційна діяльність в Україні; адвокація; Advocacy; lobbying; relations with authorities; means of lobbying; means of advocacy; legislation on lobbying and advocacy; lobbying in Ukraine; advocacy activities in Ukraine