Sea Mosaics from Thmouis, Queen Berenice II and Mendesian Aromas: A New Look at the Old Problem - Зелінський, Андрій (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
In this article, I will be focusing on the two artifacts that are now housed in the Greco-Roman Museum of Alexandria. These are two Hellenistic mosaic compositions from the Egyptian city Thmouis, which was located in Mendesian nome (GRMA №№ 21.739; 21.736). Both mosaics depict an armed woman in royal purple and surrounded by the elements of marine entourage. The modern researchers offer three options for identifying this woman: 1) the allegory of Alexandria; 2) Arsinoe II, the second wife of Ptolemy II Philadelphus; 3) Berenice II, the wife of Ptolemy III Euergetes. In the pages of this article, I offer several considerations and the arguments in favor of the identifying the woman from the mosaics of Thmouis as Berenice II. In particular, I assume the probability of the existence of a common denominator between Mendesian nome and the said queen. In my opinion, this common denominator was the production of the aromas. On the one hand, Mendesian nome was famous for making aromatic oils, that were known beyond Egypt. On the other hand, Berenice II showed a great interest in a perfume business. It was this interest that could be one of the reasons that prompted Ptolemy III to develop the southern coast of the Red Sea and to expand the Egyptian sphere of the influence beyond the Bab el-Mandeb Strait. As a result, Egypt gained access to a relatively cheap the vegetal raw materials, that were needed for the production of the perfume. The part of these raw materials, probably with the help of Berenice, could get to the Mendesean perfumers and, accordingly, helped to a improve the welfare of the nome. Thus, the woman represented in the sea mosaics, that were popular in Tmuis, must be Berenice II, as Mendesians associated the supply of cheap overseas aromatic substances with her name. In the same time, it is likely that a Mendesian interpretation of the plot of these mosaics differed significantly from the author's idea, that was related to the promotion of a Ptolemaic naval power.

У центрі цього дослідження перебувають два артефакти, котрі сьогодні зберігаються у Греко-римському музеї Александрії. Йдеться про дві мозаїчні композиції елліністичної доби з єгипетського міста Тмуїса, розташованого у Мендеському номі (GRMA №№ 21.739; 21.736). Обидві мозаїки зображують озброєну жінку у царському пурпурі й у переважному оточенні елементів морського антуражу. Сучасні дослідники пропонують три варіанти ідентифікації зазначеної жінки: 1) алегорія Александрії; 2) друга дружина Птолемея ІІ Філадельфа, Арсиноя ІІ; 3) дружина Птолемея ІІІ Евергета, Береніка ІІ. На сторінках цієї статті я пропоную низку міркувань і аргументів на користь ідентифікації жінки з тмуїських мозаїк із Беренікою ІІ. Зокрема, я припускаю імовірність існування спільного знаменника між Мендеським номом і зазначеною царицею. На мою думку, цим спільним знаменником було виробництво пахощів. З одного боку, Мендеський ном славився виготовленням ароматичних масел, відомих далеко за межами Єгипту. З іншого боку, Береніка ІІ виявляла неабиякий інтерес до парфумерної справи. Саме ця зацікавленість могла стати однією з причин, що спонукали Птолемея ІІІ до активного освоєння південного узбережжя Червоного моря і поширення єгипетської сфери впливу за Баб-ель-мандебську протоку. В результаті, Єгипет отримав доступ до порівняно дешевої рослинної сировини, необхідної для парфумерного виробництва. Частина цієї сировини, імовірно за сприяння Береніки, могла потрапити до мендеських парфумерів і відповідно – посприяти підвищенню добробуту ному. Таким чином, жінкою, зображеною на популярних у Тмуїсі морських мозаїках повинна бути саме Береніка, з чиїм іменем мендесці пов’язували постачання їхнього ному дешевими заморськими ароматичними речовинами. При цьому, скоріше за все мендеська інтерпретація сюжету цих мозаїк суттєво відрізнялася від авторського задуму, пов’язаного з пропагуванням птолемеївської морської могуті.
Морські мозаїки з Тмуїсу, цариця Береніка ІІ та мендеські пахощі: новий погляд на стару проблему
Keywords: Thmouis; Berenice II; Ptolemy III; Mendesian nome; mendesian aromas; Hathor; Hatmehit; Тмуїс; Береніка ІІ; Птолемей ІІІ; Мендеський ном; мендеські пахощі; Хатхор; Хатмехіт