Вікові зміни секреції гідрохлоридної кислоти та пепсину у шлунку щурів - Скочко, Н.; Торгало, Є.; Берегова, Тетяна Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
У порівнянні з щурами ювенільного віку у щурів всіх інших вікових груп (юнацький, зрілий, літній і старечий вік) секреція гідрохлоридної кислоти (HCl) в шлунку була достовірно більшою. Найбільшою вона була у щурів юнацького віку. У порівнянні з щурами ювенільного віку дебіт HCl шлункової секреції, стимульованої карбахоліном, у щурів 6-ти та 18-ти місячного віку був більшим, у щурів раннього зрілого та старечого віку був таким же. Дебіт пепсинубазальної секреції у щурів ювенільного і юнацького віку був однаковим. При досягненні щурами зрілого віку дебіт пепсину в базальному шлунковому соці падав і залишався меншим у щурів літнього і старечого віку. Дебіт пепсину шлункової секреції, стимульованої карбахоліном, залишався на одному рівні у щурів ювенільного, юнацького і зрілого віку. Лише у щурів літнього і старечого віку він зменшувався.

Secretion of hydrochloric acid (HCl) inrats'stomach of young, mature, elderly and senile rats was significantly higher compare to juvenile rats. It was the greatest in young rats. Carbacholin stimulated acid output in 6 and 18 month old rats was increased, in earlymatured and senile was the same as in juvenile rats. Basal pepsin output (BPO) of juvenile and young rats was the same. BPO of mature rats decreased and remainedlower in elderly, senile compare to juvenile rats. Carbacholin stimulated pepsin out put (SPO) didn't differ in juvenile, young and mature rats. Only in senile and elderyrats SPO decreased.
Age-related changes in gastric secretion of hydrochloric acid and pepsin in rats
Keywords: гідрохлоридна кислота; пепсин; старіння; гидрохлоридная кислота; старенне; hydrochloricacid; aging