Topics of Modern Ukrainian blogs (on the Example of the Online Publication «Ukrainian Pravda») - Гнатишин, С. І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Блогосфера має значний вплив на інформаційне суспільство – політику, культуру, освіту тощо. У статті проаналізовано тематику української блогосфери на прикладі інтернет видання «Українська правда». Мета статті – визначити тематичну спрямованість популярних блогів в «Українській правді». На основі аналізу періодичного видання «Українська правда» з‟ясовано тематику блогів, встановлено кількість публікацій в «Українській правді» протягом кількох років щодо висвітлення подій на фронті, політичних протистоянь, розслідування резонансних справ про зловживання, а також міжнародних відносин. Використано аналітичне оцінювання проблеми, можливості контент-аналізу і сучасної компаративістики. Встановлено, що найбільше дописів в «Українській правді» належить розділам «Політика» – 17771 та «Суспільство» – 1974 дописів. У статті констатується створення системи блогів у межах однієї платформи. Виявлено, що досліджені блоги не є однорідною групою. Існують блоги різних політичних напрямків, які по-різному оцінюють ситуацію в країні. Деякі блоги мають мільйонні аудиторії, а інші читають лише кілька сотень людей. Блоги є певним індикатором емоцій, суспільних настроїв, соціальної ідентичності, поведінки в інтернеті, формування думок у суспільстві. Аналізуючи їх тематику, можна відстежувати зміни в суспільній думці та виявляти нові тенденції. Можна відзначити недостатній рівень інформаційної культури, об‟єктивності інформації, що поширюється в блогах «Української правди». У статті звернено увагу на протиріччя між заголовками і змістом блогів.
Тематика сучасних українських блогів (на прикладі інтернет-видання «Українська правда»)
Keywords: блог; блогосфера; тематичне наповнення; контент; «Українська правда»