Лінгвокультурний типаж der deutsche bürger (на матеріалі німецьких художніх творів XVIII-XX ст., преси та інтернет-форумів) - Дорошенко Оксана Віталіївна (My University, 2017)
Дисертацію присвячено дослідженню лінгвокультурного типажу der deutsche Bürger на матеріалі німецьких художніх творів XVIII-XX ст., преси та інтернет-форумів. Лінгвокультурний типаж der deutsche Bürger розглядається як природний, динамічний, типізований, соціально і культурно-детермінований об’єкт, який зазнає трансформації через певні історичні, соціальні, часові, культурні фактори, а також суб’єктивно-оцінне ставлення авторів. На основі етимологічного, лексико-семантичного, лексико-стилістичного, лінгвопрагматичного методів аналізу, а також методу суцільної вибірки визначено смислові параметри поняття “лінгвокультурний типаж”, виокремлено два основних шляхи репрезентації лінгвокультурного типажу der deutsche Bürger у корпусі дослідження: представник бюргерської спільноти і суб’єктивно-авторський варіант реалізації у художньому, публіцистичному тексті, засобах інформації. Встановлено семантику цих понять, їхні лінгвістичні, паралінгвістичні, стилістичні засоби вираження, когнітивні ознаки. Ключові слова: лінгвокультурний типаж, емоційно-експресивний еквівалент, суб’єктивно-авторський варіант реалізації, мовна особистість, семантико-когнітивний підхід.