Рентгенівські властивості віддалених радіогучних квазарів за даними XMM-Newton ТА Swift/XRT - Федорова, Олена Валентинівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2015)
The X-ray data of XMM-Newton and Swift/XRT observations of the sample of radio-loud quasars with the redshifts z>1 from the cross-correlation of PKS radio catalog and Veron-Veron AGN catalog are processed and analyzed. The model the reflected and absorbed power-law spectrum with an exponential cut-off at high energies was applied to fit the main part of the spectra of these quasars in the energy range 0.3–10 кеВ, except only gravitational lens system PKS1830-211 to which the broken power-law was used. The mean values of the parameters over the set are: photon index Г = 1.59±0.04, high-energy cut-off EC = 77 keV, reflection parameter R=3.2 and column density of the absorbing material NH = 4.2*1021 cm-2. All the objects of the set, except PKS2000-330, demonstrate the exponential cut-off below 100 keV in the spectrum, as it is prescribed to the RL AGNs within the spin-paradigm.

Оброблено та промодельовано рентгенівські дані супутникових спостережень XMM-Newton та Swift/XRT вибірки радіогучних квазарів з червоним зміщенням z > 1 за крос-кореляцією радіокаталогу PKS та каталогу АЯГ Верона і Верон. Для підгонки спектрів в дiапазонi енергiй 0.3–10 кеВ використано модель степеневого континууму з відбиттям та поглинанням, з експоненцiйним завалом на високих енергiях до всiх квазарiв вибiрки, окрiм гравiтацiйно-лiнзової системи PKS1830-211, до якої було застосовано модель iз двома фотонними iндексами. Середні значення параметрів по вибірцi: фотонний iндекс Г = 1.59±0.04, енергiя завалу EC = 77 keV, параметр вiдбиття R = 3.2, стовпчикова густина поглинаючої матерiї NH = 4.2*1021 см-2. Усi об'єкти вибiрки, за виключенням PKS2000-330, демонструють експоненційний завал на енергіях нижче 100 кеВ згідно з передбаченнями спін-парадигми для радиогучних АЯГ.
X-ray properties of distant radio-loud quasars from the XMM-Newton and Swift/XRT data
Keywords: AGN; quasars; X-ray observations; АЯГ; квазари; рентгенівські спостереження