Визначення та розпізнавання жестів дактильної абетки - Петренко Юрій Анатолійович (My University, 2021)
Під час кваліфікаційної роботи було досліджено багато різноманітних питань. Зокрема було проаналізовано існуючі підходи до задач ідентифікації та розпізнавання елементів дактильної мови. Детально оглянуто кожен зі способів та обрано найзручніший і найбільш можливий підхід у даній ситуації. Крім того, були оглянуті види нейромереж та встановлено, що для задач розпізнавання образів та класифікації найбільш ефективним типом мереж є згорткові нейронні мережі. Щоб обрати архітектуру мережі, було проаналізовано декілька найбільш популярних прикладів. В результаті встановлення необхідних компонентів та написання програми, були отримані результати, що були очікуваними. Спочатку відбувалося навчання нейромережі на вхідних даних, потім – тестування отриманої нейромережі для визначення точності роботи. Після отримання задовільних результатів тестування, завантажувалася картинка з жестом і в результаті роботи програми спостерігався вивід в консоль букви, що позначає жест на фото.