Сучасні тенденції правового регулювання праці в Україні та країнах європейського союзу - Спіцина Ганна Олександрівна (My University, 2016)
Дисертація присвячена всебічному та комплексному дослідженню сучасних тенденцій правового регулювання праці в Україні та країнах Європейського Союзу. Досліджено юридичний механізм становлення та розвитку регулювання трудових правовідносин в Україні. Проаналізовано теоретичні підходи до систематизації та кодифікації законодавства про працю в Україні. Запропоновано поряд з кодифікацією законодавства про працю України враховувати проміжним етапом до системної правотворчості також можливість здійснення систематизації трудового законодавства шляхом його інкорпорації. Розкрито особливості застосування в Україні колективно-договірного регулювання праці в сучасних умовах господарювання та запропоновані шляхи його перегляду з огляду як на зарубіжний досвід, так і на специфіку національного регулювання праці. Визначено роль міжнародного законодавства про працю у правовому регулюванні трудових відносин країн-членів ЄС, а також проведено загальну правову характеристику регулювання праці в окремих країнах-членах ЄС. Встановлено, що пряме перенесення норм і стандартів ЄС (особливо тих, що стосуються соціальних гарантій) у зв’язку з відсутністю економічного підґрунтя наразі є практично неможливим. Виходом у цьому випадку може послужити вибіркове запозичення окремих перспективних елементів правового регулювання праці, які поширені у провідних європейських країнах і можуть бути вільно запроваджені й діяти вже найближчим часом у трудоправовій системі України. Ключові слова: національне трудове право, міжнародне трудове право, систематизація, інкорпорація, суб’єкти трудових правовідносин, трудовий колектив, адаптація законодавства, зарубіжний досвід, трудове законодавство, трудовий договір, колективний договір.