The Hunt Scenes Of The Irish High Crosses And The Iconography Of The Continental Celtic Stag Deity - Фомін, Максим (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
The article is dedicated to the iconographic depictions of the hunt found on the Irish High crosses, in particular, the Banagher cross-shaft (Co. Offaly) and the Bealin High Cross (Co. Westmeath) involving a religious figure holding a crozier and a trapped stag. The author looks at further iconographic and literary evidence that can provide the basis of these scenes. Iconography and prosopography of the early Anatolian, Gallo-Roman and Celtic deities are also compared with the early Irish data from a typological religious perspective.

Фрагмент хреста з Банагер, який нині перебуває в Національному музеї в Дубліні, містить зображення фігури святого, який тримає єпископський жезл, а також оленя у пастці. Схоже зображення міститься також на північній стороні хреста з Бейлінн. Незважаючи на те, що сцени полювання доволі широко представлені в острівному мистецтві, лише деякі з них містять зображення святих. Автор статті звертається до текстів середньовічної ірландської традиції, в сюжетах яких наявні зв’язки між образом оленя та образом святого, порівнює їх з зображеннями на Великих Хрестах, а також проводить паралелі з пам’ятками іконографії континентальних кельтів та інших народів стародавнього світу. Автор доходить висновку, що мотив перетворення на оленя в творах ірландської агіографії мав на меті підкреслення лімінального характеру образу святого та його супутників, а також їхні зв’язки з надприродними явищами. Мотив полювання на оленя, який простежується в іконографії Великих Хрестів,  відповідав одному з найважливіших уявлень ірландців про королівську владу, а саме уявленню про благочестивого короля, який полює на священного оленя.
Сцени полювання на ірландських великих хрестах й іконографія континентального кельтського бога-оленя
Keywords: Ireland; High crosses; iconography; St. Patrick; deer hunt; transformation; continental Celts; Luwian inscriptions; Ірландія; Великі Хрести; іконографія; Св. Патрик; полювання на оленя; перевтілення; континентальні кельти; лувійські написи