SPATIAL PATTERNS OF BREAST CANCER MORBIDITY (THE CASE OF CHERNIHIV REGION) - SHOVKUN, Tetiana; KOSTIUK, Vasyl (Ekonomichna ta Sotsialna Geografiya, 2017)
The paper analyzes breast cancer morbidity in the female population of Chernihiv region. The research of current trends in morbidity and mortality of the female population due to breast cancer was conducted in several stages. The first stage provided for the collection of statistical information, the second stage involved the analysis of quantitative indicators. The analysis of the current epidemiological situation was conducted using a personalized database of the National Cancer Registry of Ukraine and indicators of health status, activities and resources for municipal health care institutions in Chernihiv region using the gross rates of morbidity and mortality. The final stage of the study was to determine the level of public health in view of breast cancer and investigation of its territorial differences within Chernihiv region. It was found out that the period of 2000-2015 was characterized by a clear trend of increasing morbidity and stabilizing mortality due to breast cancer both within the region and the country. However, the rate of breast cancer morbidity in female population in Chernihiv region is lower than in Ukraine. Stabilization of breast cancer mortality is associated with early cancer diagnostics, as well as introduction of new technologies for diagnosis and treatment of cancer.

У статті проаналізовано стан захворюваності жіночого населення Чернігівської області на рак молочних залоз. Дослідження сучасних тенденцій стану захворюваності та смертності жіночого населення від раку молочних залоз було проведено в кілька етапів. Перший етап включав в себе збір статистичної інформації, другий етап – аналіз кількісних показників. Аналіз сучасного стану епідеміологічної ситуації захворювання на рак молочних залоз був проведений на основі персоніфікованої бази даних Національного канцер-реєстру України та показників стану здоров’я населення, діяльності та ресурсного забезпечення комунальних закладів охорони здоров’я Чернігівської області з використанням грубого показника захворюваності та смертності. Завершальним етапом дослідження стало визначення рівня соціальної напруженості і встановлення її територіальних відмінностей в межах Чернігівської області. Проведено порівняння стану захворюваності та смертності жіночого населення від раку молочних залоз в Чернігівській області та в Україні, а також здійснено групування адміністративних районів Чернігівської області за рівнем соціальної напруженості відповідно до показників стану здоров’я жіночого населення, що пов’язані з раком молочних залоз. Виявлено, що за період 2000-2015 років спостерігається чітка тенденція до збільшення показника захворюваності та стабілізація показника смертності від раку молочних залоз як в межах області, так і у межах країни. Показник захворюваності жіночого населення на рак молочних залоз у Чернігівській області є меншим, ніж в Україні. Стабілізація показника смертності пов’язана із виявленням раку молочних залоз на ранніх стадіях, а також впровадженням новітніх технологій діагностики і лікування злоякісних новоутворень.
ТЕРИТОРІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА РАК МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ)
Keywords: health condition; female population; morbidity; mortality; age peculiarities; стан здоров’я; жіноче населення; захворюваність; смертність; вікові особливості; територіальна структура