Зміст пенсійних правовідносин державних службовців - Гурик Артем Юрійович (My University, 2013)
У дисертаційній роботі проведено комплексне дослідження сутності та специфіки змісту пенсійних правовідносин державних службовців, їх структури, правового регулювання, процедури, особливостей та гарантій реалізації державними службовцями права на пенсію у сучасних умовах. Визначено понятійний апарат і характерні риси пенсійних правовідносин державних службовців, проаналізовано способи визначення змісту даних правовідносин, досліджено форми та механізм реалізації прав і обов’язків суб’єктів досліджуваних правовідносин. Особлива увага приділена аналізу законодавчої бази, яка регулює пенсійне забезпечення державних службовців. Детально охарактеризовані гарантії забезпечення права на пенсію у сфері державної служби, досліджено сучасний стан їх виконання і запропоновано заходи щодо вдосконалення системи державних гарантій. У дисертаційному дослідженні обґрунтована необхідність реформування інституційних, організаційних та правових основ пенсійних правовідносин державних службовців. Сформульовано пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення системи спеціального та загального пенсійного забезпечення в Україні. Ключові слова: державні службовці, державна служба, пенсійні правовідносини, зміст пенсійних правовідносин, структура правовідносин, державні гарантії, реалізація права на пенсію, права та обов’язки, правове регулювання, законодавча база.