Моніторинг стану та використання земель лісового фонду - Асад Мішель Марванович (My University, 2021)
В роботі розглянуті питання теоретичних та методичних основ дистанційного моніторингу земель лісового фонду. На основі проведеного дослідження встановлено, що для отримання оперативної та достовірної інформації про стан лісових ресурсів, правомірність використання земель лісогосподарського призначення, виявлення виникнення надзвичайних ситуацій, а саме – осередків пожеж та теплових аномалій, визначення їх координат тощо, оптимальною технологією сьогодення є застосування методів дистанційного зондування. Комплексна технологія дистанційного зондування ґрунтується на триступеневому підході: використання матеріалів глобального та регіонального супутникового знімання; локального аерофотознімання; детальних польових обстежень. З метою автоматизації обробки масиву інформації дистанційного зондування, широке застосування отримали спеціалізовані програмні засоби, які вдало доповнені сучасними хмарними сервісами. Робота подібних ресурсів базується на обробці матеріалів мультизонального знімання високої розрізненості з акцентом уваги на даних відзнятих в діапазоні інфрачервоного випромінювання.