Чинники сприяння розвитку інклюзії у суспільстві - Сердюк Яна Іванівна (My University, 2025)
Робота пропонує соціологічне осмислення інклюзії як багатовимірного комплексу процесів створення умов для включення всіх, зокрема, вразливих груп, до соціального життя. Послуговуючись ідеями конструктивізму, інтерпретивізму, трансформаційної парадигми, акцент зроблено на залученні людей з інвалідністю, ветеранів із інвалідністю у дослідження інклюзії. Робота має партисипативний дизайн, базується на комплексній методології, що включає аналіз фахової літератури, нормативноправових актів, аналітичних звітів, а також проведення інтерв'ю з представниками цільових груп та експертами. Дослідження спрямоване на аналіз чинників сприяння підвищення інклюзії: інфраструктура, поінформованість, законодавство, проактивна соціальна позиція, особиста вмотивованість тощо. У підсумку розроблено перелік рекомендацій вектору робіт у сфері інклюзії на період післявоєнного відновлення.

The research provides a sociological understanding of inclusion: a complex of processes to create conditions for the involvement of all, including vulnerable groups, in social life. Based on the ideas of constructivism, interpretivism, transformational paradigm, the study focuses on the involvement of people and veterans with disabilities. The study has a participatory design and is based on a comprehensive methodology that includes analysis of professional literature, regulations, analytical reports, interviews with representatives of target groups and experts. The study aims to analyse the factors that contribute to increasing inclusion: infrastructure, awareness, legislation, proactive social position, personal motivation, etc. As a result, it developed a list of recommendations for work in the sphere of inclusion for the period of post-war recovery.
Keywords: соціальне включення; інклюзія; вразливі групи; люди із інвалідністю; ветерани з інвалідністю; social participation; inclusion; vulnerable groups; people with disabilities; veterans with disabilities